O medu se říká, že je to elixír mládí a silné přírodní antibiotikum. Jak poznat kvalitu?

 Ostatní 
09. května 2018 08:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nekvalitní med lze od toho kvalitního snadno poznat Shutterstock
Med je oblíbenou pochoutkou a své pevné místo má i v oblasti přírodní medicíny či kosmetice. Jenže není med jako med. Na pulty obchodů se často dostanou i takzvané falešné medy. Metod, díky kterým dokáže i laik rozeznat kvalitní med od nekvalitního, naštěstí existuje hned několik.

V zásadě existují dva druhy medů, květový a lesní. První vzniká z rostlinného nektaru, druhý je v podstatě tekutinou, kterou vylučuje stejnokřídlý hmyz živící se mízou ze stromů a rostlin. Květový bývá cenově dostupnější než lesní. Ať tak či tak, oba druhy medu obsahují řadu látek prospěšných pro lidské zdraví. O skvělých vlastnostech medu jsme blíže psali zde.

Jenže v dnešní době se už nelze na kvalitu medu stoprocentně spolehnout. Některé medy jsou zkrátka šizené. Naštěstí existuje několik metod, jak si kvalitu medu ověřit. I když domácí testy nejsou stoprocentně spolehlivé, určitou představu, jak poznat pravý med od falešného, vám rozhodně poskytnou.

Jak v obchodě poznat šizený med

Ideální je, když si můžete med koupit přímo u prověřeného včelaře. Málokdo ale tuto možnost má a musí se tak spolehnout na výrobky v běžném obchodě. I když kvalitu medu nejlépe prověří chemický rozbor, mnohé napoví i tyto poznatky:

  • Nekvalitní med obsahuje velké množství vody (ve sklenici se při naklonění velice rychle přelévá).
  • Kvalitu medu značí i vzduchová bublina, vytvořená při otočení sklenice víčkem dolů (putuje-li ke dnu příliš rychle, nebo se vůbec nevytvoří, není med příliš kvalitní).
  • Kvalitní med tzv. mašličkuje (med stékající ze lžičky by měl na hladině vytvářet zřetelné záhyby vypadající jako mašličky).
  • Cukernatění medu je zcela běžné, pokud med vydrží v tekuté podobě příliš dlouho, není to dobře (pravděpodobně do něj byly přidány chemické příměsi zabraňující tomuto procesu). Výjimkou je čistý akátový med – vydrží tekutý až rok.
  • Kvalitní med nepotřebuje žádné konzervanty, sirupy a barviva (sledujte proto pečlivě informace o složení).
  • Tmavý med nesmí mít na dně sklenice naplaveniny.
  • Klíčová může být i cena - produkce kvalitního medu stojí spoustu peněz, času i úsilí a za pár korun vám ho tedy nikdo jen tak z dobré vůle neprodá.

Jak si ověřit kvalitu medu doma

Pokud už máte med doma a chcete se dodatečně přesvědčit, že jste nesáhli  vedle, existuje několik jednoduchých metod, jak to zjistit.

  • Do sklenice s vodou dejte 1 lžíci medu. Jestli je med pravý, nebude se rozpouštět a klesne na dno jako chuchvalec. Když přidáte ještě 2 až 3 kapky jodové tinktury, pokud je med přírodní, nezmodrá.
  • Čistý bavlněný knot ponořte do menšího množství medu a přebytek setřete prsty. Knot opatrně zapalte zapalovačem. Pokud hoří, jedná se o pravý med. V nečistém medu je voda, která zabraňuje hoření.
  • Medem v tekuté podobě pokapejte savý papír, pakliže se vstřebá, nejedná se o pravý med.
  • Ponořte ztvrdlý kousek chleba do medu. Zhruba po 8 minutách jej vyndejte, pakliže chléb nezměkl, jedná se o pravý med.
  • Smíchejte med s trochou vody a přidejte 2 až 3 kapky octa. Pokud se po promíchání objeví pěna, jedná se o ředěný med.
  • Po otevření sklenice může být na povrchu malá vrstvička světlé pěny. Jsou to vysrážené bílkoviny a pyl, které jsou sice nevzhledné, ale patří k těm nejcennějším látkám v medu. Naopak ve falešném nebo filtrovaném medu tyto látky nikdy nenajdete.
  • Zkušenějším stačí ochutnat. Čistý med má typické charakteristické vlastnosti, a to jak chuťové, tak látkové. Při ochutnání medu byste měli pocítit lehké škrábání v krku. Také ucítíte výraznou nezaměnitelnou chuť.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008