Největší chyby, kterých se lidé dopouští při výletech. Poradíme, jak se jim vyhnout

 Ostatní 
02. června 2018 15:24 / Bronislava Silná
  4
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitní vybavení, pokrývka hlavy a obuv vám pomůže přečkat i složité chvíle Shutterstock
Nastává čas, kdy se všichni vypravují na nejrůznější výlety. Někdo volí pěší turistiku, další dává přednost kolu. Zkušení mají již vše vyzkoušené a chybu neudělají. Ale začátečníci? Právě pro ně jsou určeny tyto rady.

Když jedete na výlet autem, pak nemáte příliš potíže. Jestliže se vám na výletě přestane líbit, můžete se vrátit. Zkazí se počasí? Prostě si sednete do auta a přejedete k nějaké pěkné restauraci. Nic z toho při pěším nebo cyklistickém výletě není tak snadné. Proto je dobré být správně vybaven.

Vybavení

Zejména pro pěší výlety platí, že je třeba mít dobrou obuv. Takovou, kterou máte již vyzkoušenou na různých předchozích výletech. Pokud čekáte teplejší počasí, přibalte si i jednoduché trekingové sandály. Dost možná, že vám přijdou vhod. Jste-li si jisti terénem a počasím, můžete jít jen v nich. Podrobnosti o výběru obuvi můžete najít v článku zde. Určitě je ale potřeba mít něco na déšť. Vhodnější je pončo, kterým přikryjete nejen sebe, ale i batoh. V nouzi stačí i obyčejná pláštěnka.

Někdy je příjemné mít deštník. V případě nejvyšší potřeby může sloužit jako slunečník. S tím souvisí i pokrývka hlavy. Někteří ji podceňují, ale pokud jste citlivější na slunce, máte méně vlasů a nechcete riskovat, pak vzdušný slaměný klobouk pro muže či vhodný ekvivalent pro ženy je na místě.

Samozřejmostí je láhev na vodu s dobrým uzávěrem. Stačí obyčejná PET láhev. Měla by ale mít dostatečný objem, abyste měli dostatek tekutin mezi jednotlivými místy, kde se můžete osvěžit. Dehydratace během výletu je velmi nebezpečná. Někteří netrénovaní lidé pak mohou i zkolabovat.

Samozřejmostí je mapa. Dnes můžete mít kvalitní mapy ve svém mobilu. Ověřte si, že máte mapy stažené v zařízení a nebudete je potřebovat online. V terénu totiž narazíte na místa, která nejsou signálem pokrytá. Navíc vám data mohou „dojít“, takže offline mapy jsou velkou jistotou. Dáváte-li přednost mapám papírovým, proč ne. Je to klasika a jistota. Neporadí vám ale, kde právě jste.

Nepodceňujte situaci a přibalte alespoň kousek toaletního papíru. Svou zásobu velmi oceníte v momentu, kdy vás přepadne náhlá potřeba. Podobně využijete toaletní papír i při cestách s dětmi.

Určitě si vezměte nůž. Možná ho potřebovat nebudete, ale člověk nikdy neví.

Na cyklo výlet mějte s sebou určitě lepení na kolo, pumpičku a základní nářadí.

Jídlo na cestu

Jídlo na cestu by mělo být dobře transportovatelné a trvanlivé. Můžete si připravit samozřejmě cokoliv, co vám chutná. Počítejte ale s tím, že strava nebude celý den v lednici a tuto dobu by měla bezpečně vydržet. Určitě dejte důraz i na zeleninu a ovoce. Jsou zdrojem tolik potřebné vody, osvěží a dodají energii na další cestu.

Pro případ nouze

Na výlet byste si měli do batůžku určitě přibalit nějaké drobnosti, které vám mohou zpříjemnit putování. Rozhodně byste měli mít s sebou kvalitní náplasti. Nejlépe takové, které jsou voděodolné a dobře drží. Ošetříte jimi jak puchýře na nohách, tak i drobné oděrky, ke kterým může během výletu dojít. Malý balíček s obvazem se také hodí.

Určitě si přibalte do batůžku pohotovostní zdroj energie. Můžete i pro svůj mobil, ale především pro sebe. Vhodná tyčinka či čokoláda s vysokým obsahem kakaa může zůstat nesnězená, ale pokud bude k dispozici a dostanete se do nouze či potkáte někoho, kdo se bude dostávat do hypoglykemického šoku, může být velmi užitečná.

Náhradní tričko vypadá jako zbytečnost, ale není tomu tak. Ve chvíli, kdy to první beznadějně propotíte a dostanete se do civilizace, budete se moci převléct do suchého. Jestliže to zpocené tričko necháte venku na batůžku, můžete ho tak usušit a celý proces opakovat. Nenachladíte se. Náhradní tričko se může hodit i pro případ náhlé bouřky, kdy promoknete. Je velmi důležité udržovat horní část těla v suchu.

Určitě si berte i hotové peníze, nespoléhejte na karty a NFC platby. Můžete se dostat do míst, kde nebude možnost tyto prostředky využít.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve