Jak přežít dovolenou ve zdraví

 Ostatní 
14. června 2018 16:23 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Někdy může představovat dovolená náročnou zátěž - počítejte s tím a připravte se Shutterstock
Blíží se léto, ale už v červnu se mnozí vydáváme do různých destinací za odpočinkem, dobrodružstvím a poznáním. Jak všechno zvládnout ve zdraví? Máme pár dobrých rad.

Výprava za neznámem. I takový rozměr mívají některé naše dovolené. Láká nás exotika, zajímavé země, jiné kulturní i náboženské zvyky. Současně je to všechno spojeno s mnohými úskalími. Problémy jsou na straně zdravotní, kulturní, náboženské i v mnoha dalších směrech. Jak postupovat, aby se vaše volno neproměnilo v noční můru? Stačí se držet pár dobrých rad a usnadníte si velmi život.

Zdraví

Respektujte své zdravotní možnosti. Nepřeceňujte své síly, nepouštějte se do dobrodružství, o kterých nevíte, že jste schopni je zvládnout. Je to jako když se vypravujete na pěší výlet a uvažujete o tom, zda ujdete tentokrát nejdelší trasu, která měří 50 km. Jestliže jste minule ušli 40 a cítíte se dobře, klidně do toho jděte. Jestliže podnikáte kilometrové procházky a funíte jako hroch, podobné extrémní aktivity vynechte.

V zahraničí dbejte extrémně na hygienu, obzvlášť na hygienu rukou. Vždy po použití toalety si ruce důkladně omyjte teplou vodou a mýdlem. Můžete použít i speciální ubrousky napuštěné dezinfekčním přípravkem. Taktéž si umyjte ruce vždy před jídlem. Jezte jen tepelně upravené potraviny a potraviny, které se dají oloupat, případně takové, o kterých se dozvíte z informačních letáků, že je pro vás bezpečné je konzumovat. Vedle obyčejného „cestovatelského“ průjmu si totiž můžete přivézt z cest i různé parazity a další nepěkné věci. Více se dozvíte například v článku zde.

Mějte s sebou rozměrem nevelkou ale dobře vybavenou lékárničku. Nesmí chybět náplasti, obvazy, dezinfekce, pinzeta, léky proti průjmu, léky proti horečce a bolesti. Zásoba vitaminů, lék na potlačení alergie, která se může objevit, a pochopitelně běžně užívané léky, které potřebujete.

Respekt

V zahraničí přistupujte s respektem k místním zvykům, které v dané zemi panují. Netvařte se, že jste chytřejší a že máte právo na cokoliv. Jestliže vás žádají, abyste se někde vyzuli, učiňte tak. Jestliže je požadován dlouhý rukáv a dlouhé kalhoty či pokrytá hlava, nedivte se. Jestliže se jí jídlo rukama, nedělejte pohoršené grimasy. Jestliže uvidí místní lidé, že k nim máte upřímný respekt, ocení to a pro vás bude pobyt v jejich zemi mnohem příjemnější a bezpečnější. Váš vnitřní postoj je na vás znát a případné nepřátelství z vaší strany vám může snadno někdo vrátit. Respekt zahrnuje kulturní i náboženské zvláštnosti té které země.

Pojištění a lékařská péče

Když jedete do zahraničí, zjistěte si přesně, na co máte v dané zemi nárok, jak probíhá případná lékařská péče v nemocnici, v ambulanci, u zubaře. Pojistěte se tak, abyste se nemuseli stresovat, kdyby nastala jakákoliv myslitelná situace. Jestliže jedete autem, přemýšlejte i o tom, jak byste řešili poruchu vozu. Zda finančně zvládnete opravu v cizině, zda je možná, zda máte takový rozsah asistenčních služeb, že se dostanete i zpátky do vlasti s odtahovkou za rozumné peníze.

Peníze

Mějte peníze pro jistotu uložené na více místech. Je jistě dobré mít kartu, ale počítejte s tím, že ji může někdo odcizit. Je dobré platit mobilem, ale i ten se může porouchat a ztratit. Určitá částka drobnějších bankovek či mincí pro různé země, kterými projíždíte, bude jistě ku prospěchu. Když nic, koupíte si za ně nakonec drobné občerstvení.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47