Dejte si pozor na mělněné maso! Není stejné jako mleté

 Recepty 
16. dubna 2018 07:47 / Iva Dvořáková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mělněnému masu chybí typické "provázky" Pixabay
Poslední dobou lze v obchodech nalézt často místo mletého masa maso mělněné. Možná jste si řekli, že jde jen o změnu názvu. Omyl. Mělněné maso má horší kvalitu, protože jde jen o obchodní název a nikde není stanoveno, kolik čeho má obsahovat.

Může se zdát, že mělněné maso v poslední době téměř vytlačilo z nabídky supermarketů maso mleté. Změna názvu však má své opodstatnění. Bohužel pro nás spotřebitele to nejsou dobré zprávy.

Co je vlastně ve vaničce?

Obchodníci toto označení totiž používají pouze jako obchodní název, který není zakotvený ve vyhlášce. Vůbec tedy nevypovídá o tom, co v plastové vaničce skutečně najdete.

Zatímco mleté maso musí být maso vykostěné, rozmělněné a s obsahem soli nižším než jedno procento, mělněné maso může obsahovat například stabilizátory, vodu, víc soli a podobně.

Obchodníci si s definicemi velmi rádi hrají a neustále vymýšlejí nové názvy. Jak se v tom zorientovat?

Když "mleté" neznamená mleté maso

Mleté maso je pouze vykostěné maso, které bylo rozmělněno a obsahuje méně než jedno procento soli.

• balený masný výrobek, masný polotovar – smí obsahovat přídatné látky a vodu, veškeré použité složky musejí být vyznačeny ve složení

balené mleté maso – smí být přidána pouze kuchyňská sůl v množství max. do jednoho procenta, přídavek soli musí být uveden na obalu

nebalené mleté maso – musí být namleto přímo před zrakem kupujícího a pouze z masa, žádné přídavky nejsou povoleny

nebalené mleté – polotovar připravený k prodeji v obsluhovaném pultu třeba i u řezníka, kromě soli často obsahuje další přísady, nesmí proto být prodáván jako „mleté maso“, informace o složení má poskytnout obsluha

mělněné maso – nemá definici v zákoně, obvykle však znamená, že výrobek nesplňuje požadavky na označení „mleté maso“, jde o obchodní název masného polotovaru

Pokud se vám nechce studovat složení na krabičce, můžete zkusit vypozorovat rozdíly v konzistenci: mleté maso je pomleté, ale mělněné je projeté sekacím mlýnkem a vypadá spíš jako pasta.

Každé se hodí na něco jiného

Proto se hodí také na jiná jídla než klasické mleté maso. Z mělněného se vám podaří udělat třeba velmi jemné kuličky do polévky nebo masové noky například se špenátem. 

Jestli se vám ale nechce riskovat, jaké "chuťovky" v masu máte, není nic jednoduššího než koupit si v masně příslušný kus a doma si ho namlít. Jak se vyznat v hovězím, píšeme tady. Dobrou chuť!

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47