Rolovaná zmrzlina je hitem léta, které letos přišlo o trochu dříve. Připravte si ji doma

 Recepty 
15. května 2018 13:27 / Kateřina Kofroňová
  2
📷
6 fotografií v galerii
Netradiční zmrzlinu si oblíbil celý svět Shutterstock
Skočili jsme ze zimy rovnou do léta, a tak není důvod, proč si nedat mrazivou pochoutku na ochlazení těla i mysli. Největším hitem je rolovaná zmrzlina, se kterou uspějete u každé návštěvy a navíc si ji můžete připravit doma jen ze dvou ingrediencí, a to během pár hodin.

Zmrzlina je oblíbenou pochoutkou, kterou vyhledáváme hlavně v horkých dnech a pro mnohé z nás je neodmyslitelným symbolem léta. To sice začíná až v druhé polovině června, ale díky neobvykle teplým dnům si můžete zamlsat už teď.

Rolovaná zmrzlina se stala jednoznačným hitem už v předchozí sezóně, a to díky svému neobvyklému vzhledu, způsobu servírování a nepřebernému množství chuťových variant. Rolovanou zmrzlinou se zabývají například kluci z Royal Rolls, kteří si základní zmrzlinovou směs (smetana) vaří poctivě podle vlastní receptury. S naším receptem si můžete připravit jakoukoliv příchuť, kterou máte rádi, a to během chvíle

V jednoduchosti je krása

Nejenže je chuť rolované zmrzliny vynikající a vzezření netradiční, ale její příprava je navíc velmi snadná. Všechny potřebné ingredience smícháte na pečícím plechu, který poté strčíte do mrazáku a jakmile bude čas zmrzlinu servírovat, jednoduše ji z plechu seškrábnete.

Potřebné ingredience:

Pro základní chuť zmrzliny budete potřebovat opravdu pouze dvě ingredience:

  • 240 ml šlehačky
  • 150 g kondenzovaného mléka

Pokud ale budete chtít vytvořit příchutí více, připravte si ještě například:

  • rozmixované jahody
  • rozdrcené máslové sušenky
  • zakysanou smetanu nebo mascarpone
  • hořkou čokoládu
  • burákové máslo

Pracovní postup

Pro výrobu základní směsi smíchejte šlehačku a kondenzované mléko v dobře umytém pekáči, nebo nejlépe na pečícím plechu. Míchejte, dokud není směs dokonale propojená.

Chcete-li vytvořit více příchutí, nebo třeba jen jednu z nich, postupujte následovně:

Příchuť „jahodový cheesecake“ - do směsi přidejte tři rozmixované jahody, dvě lžíce rozdrcených máslových sušenek a dvě lžíce zakysané smetany nebo mascarpone. Opět důkladně promíchejte.

Příchuť „čokoláda“ - do základní směsi přidejte dvě lžíce rozehřáté, ale trochu vychladlé čokolády a dobře promíchejte. Můžete přidat čokolády i více, záleží na tom, jak moc silnou čokoládovou chuť preferujete.

Příchuť „ burákové máslo“ - opět vezměte dvousložkovou směs, kterou jste si připravili na začátku a vmíchejte do ní zhruba dvě lžíce burákového, ale i jakéhokoliv jiného oříškového másla. Vynikající příchuť zmrzlině dodá i máslo z vlašských ořechů nebo mandlí.

Zkusit můžete ale i jiné suroviny, jako například mák, rozmixované datle, kokos, maliny, mango. Zkrátka cokoliv, co máte rádi.

Jak docílit srolovaného tvaru

Jakmile smícháte všechny potřebné ingredience, umístěte pečící plech do mrazáku a ponechte ho tam alespoň pět hodin, ale nejlépe přes noc. Ve chvíli, kdy budete chtít zmrzlinu servírovat, vyjměte plech z mrazáku a umístěte jej na rovný povrch, který si podložte vlhkou utěrkou, aby se vám při práci nehýbal.

Pracujte velmi rychle, protože tenká vrstva zmrzliny taje opravdu rychle. Vezměte si k ruce stěrku, nejlépe co nejtenčí a nerezovou, a snažte se s ní rychle seškrábnout plát zmrzliny. Umístěte ji mezi zmrzlinu a plech a rychlým tahem od jednoho konce k druhému se vám vytvoří krásná spirála. Tu poté přemístěte kuchyňskými kleštěmi do servírovací misky a ihned podávejte. Na jednu porci budete potřebovat zhruba čtyři spirály.

Ideálně ještě posypte vršek například oříšky, rozdrobenými sušenkami, strouhanou čokoládou kokosem a zdokonalte šlehačkou. Pokud milujete sladké, můžete si zkusit připravit i domácí Toffifee, o jehož výrobě jsme psali v tomto článku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve