Připravte si vynikající domácí majonézu
Potřebné suroviny
- 2 žloutky
- 1 lžíce citronové šťávy nebo vinného octa
- 300 ml olivového oleje
- ½ lžičky francouzské hořčice
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky čerstvě mletého pepře
- 1-2 lžíce horké vody
Z tohoto množství připravíme asi 300 ml majonézy, která vydrží v chladničce až tři dny.
Postup
Všechny suroviny s výjimkou horké vody musí mít pokojovou teplotu a při přilévání oleje postupujeme opravdu velmi pomalu.
Žloutky oddělíme od bílků a vyklepneme je do mísy. Ochutíme citronovou šťávou nebo vinným octem, který je jemnější než běžný ocet. Metličkou dobře rozšleháme. Vmícháme hořčici. Pak přidáváme po kapkách olivový olej a stále mícháme. Lepší je použít k míchání elektrický šlehač, ale jde to i ručně. Když máme ve směsi čtvrtinu oleje, měla by začít majonéza houstnout. Další přidávání oleje může postupovat rychleji. Stále šleháme. Nakonec přidáme 2-3 lžíce horké vody na zjemnění a odlehčení majonézy. Podle chuti přidáme sůl, pepř a případně ještě citronovou šťávu nebo vinný ocet.
Do vzniklé suroviny můžeme přidávat další dochucovadla. Přidáním cibule a nakládaných okurek si připravíme domácí tatarskou omáčku. Přidat můžeme petrželku, česnek, kapary či další suroviny podle vlastní fantazie. Dobrou chuť.