Vztahová ponorka, jak ji rozeznat a nepropadnout jí

 Vztahy 
21. září 2017 19:31 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Ponorkovou nemocí si projde většina vztahů.  Shutterstock
Stereotypní život, žádné rozptýlení, moře nejrůznějších starostí... Začínají vás štvát maličkosti a rozčílíte se i pro hloupost, která by vás jindy nechala naprosto klidnou. Proč je všechno kolem vás najednou špatně?

Název ponorková nemoc je odvozen od doby, kdy se prvně objevil v posádkách německých ponorek, kde muži byli podráždění, unavení, naštvaní a rozčílení bez většího důvodu. Jestliže  jste zavřeni v jedné malé místnosti, se stejnou skupinou osob dostatečně dlouho a nikdo jiný k vám nemůže přijít, projeví se symptomy ponorkové nemoci.

„Lidem »v ponorce« se nelíbí, jak se ten druhý chová a projevuje, dochází ke konfliktům, až k fyzickému napadání. Čím menší počet lidí je ve skupině a čím je jejich soužití těsnější, tím rychleji napjatá situace vznikne.“ Takže manželský pár, dva lidé v malém bytě, to je místo pro napětí jako dělané! Ale zatímco posádky ponorek i kosmických lodí jsou na předcházení a řešení kritických situací trénované, manželé o tom asi nikdy nepřemýšleli.

Já nic, já muzikant

„Vůbec nehraje roli, že se ti dva původně měli rádi,“ upozorňuje psychiatr. „Vznik »ponorky« je zaskočí, protože s tím nepočítali a nepoznají, o jaký problém ve vztahu jde. Obvykle si neuvědomí, v čem dělají chybu sami a obviňují jen druhého partnera. 

To vede až ke krizi a bohužel někdy ke konci vztahu, protože mnoho lidí má zkratkovité myšlení a dojde k závěru, že ten druhý už je nemá rád. Odtud je už k myšlence na rozchod jenom kousek.“ U lidí, kteří jsou přirozeně tolerantní, nesnášenlivost vznikne za delší dobu a nemusí se projevovat tak silně jako u těch, co se rádi hádají a všechno je naštve, ale nevyhne se skoro nikomu.

»Ponorka« hrozí nejvíc těm, kdo jsou pořád spolu. Určitě znáte osobně třeba situaci z deštivé dovolené, kdy vás třetí den už přestane bavit hrát karty a začnete se obviňovat, kdo chtěl jet pod stan na Šumavu zrovna v červenci. Pak si začnete vyčítat, kdo koupil stan, do kterého teče, a za chvíli, kdo zavinil válku na Ukrajině.

Jak vyzrát na ponorkovou nemoc

• Promluvte si. Otevřeně partnerovi řekněte, co vám na něm vadí a co byste ráda, aby se změnilo. Možná se tak podaří odstranit věci, které vás nejvíce rozčilují. Například to, jak rozhazuje špinavé ponožky po bytě či po sobě neuklidí talíř.

• Udělejte si čas pro sebe. Když se objeví ponorka, je na čase udělat si čas jen pro sebe. Začít chodit pravidelně cvičit s kamarádkou, vyrážet ven s přáteli. Zkrátka si udělat pravidelné chvíle, kdy si od sebe odpočinete.
 
• Chraňte si soukromí. To, že žijete s partnerem, neznamená, že musí vědět úplně vše. Číst vaši poštu, chodit vám do mailu. Chraňte si své soukromí, vyhraďte si doma alespoň koutek, který bude jen váš. Domluvte se, že když si do něj vlezete, nebude vás nikdo rušit.
 
• Najděte si koníčka. Pokud jste neustále spolu doma a nudíte se, zkuste to vyřešit tím, že si najdete koníčka. Něco, co vás bude bavit, díky čemu budete víc mimo domov, a tím pádem nebudete mít čas přemýšlet nad hloupostmi – a nad ponorkou.
 
• Jeďte na dovolenou. Ale každý zvlášť. Pomoct může i prodloužený víkend, na který vyrazíte sama či s kamarádkou. Abyste nad ponorkovou nemocí vyzrála, je potřeba, abyste si byli vzácnější.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47