Co se stereotypem, který ničí vztah

 Vztahy 
06. října 2017 09:16 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Stereotyp může být známkou jistoty a poklidu ve vztahu, nesmí ale přerůst přes hlavu. Někdy totiž může vést i k partnerským krizím. Shutterstock
Do nejednoho vztahu se po čase vloudí stereotyp. Nemusí být hned ukazatelem nudného života a je vlastně zárukou poklidného soužití a jistoty. Na druhou stranu, když stereotyp přeroste přes hlavu, může někdy vést i k vážným partnerským krizím.

Nejlepší je udržet vztah v takové harmonii, abyste se jeden na druhého těšili a zároveň byli i napjatí, co nového vás čeká. Pokud máte pocit, že stereotyp vaše soužití negativně ovlivňuje, nemusíte hned ztrácet hlavu. Proti stereotypu ve vztahu se dá totiž udělat řadu věcí.

Hlavně se zamyslete nad tím, co společně podnikáte každý den a popřemýšlejte, jaké nové podněty ve vztahu byste mohli najít. Co udělat jinak? Myslete na to, že každý vztah by měl pokračovat směrem vpřed a také moment překvapení není k zahození. Chování lidí, kteří spolu žijí, se totiž po čase stává očekávatelným, přesně víte, co ten druhý udělá. Není proto na škodu se zamyslet nad tím, co můžete udělat pro druhého nečekaného. A rozhodně nemusí jít o žádné velkolepé změny, stačí jen něco zažitého udělat trochu jinak.

Nepanikařte

V prvé řadě přestaňte panikařit – stereotyp ve vztahu je stav naprosto normální. Po určité době vztah prostě zevšední a vkrade se do každého, i sebelepšího soužití. Rychlý úprk někam jinam důkladně zvažte, většinou jde jen o krátkodobé řešení a mnohdy ani ne o příliš šťastnou volbu.

Nepřestávejte myslet i na sebe

Na začátku každého vztahu jsme velmi pozorní k tomu, co si oblékáme, chceme být přitažliví, upravení, příjemně navonění apod. S postupem času se ale tyto snahy často vytrácí. Pro vztah to však může být docela nebezpečné.

I když chcete zapracovat na vašem vztahu, nezapomínejte nikdy na svoje koníčky, zájmy a přátele. Přesto, že to tak na první pohled nevypadá, společný vztah i chvíle strávené každý po svém utužuje, společně strávené chvíle se pak stávají vzácnějšími.

Společné zájmy

Kromě vlastních koníčků nezapomeňte ani na společné zájmy, které váš vztah oživí a posílí. Není ani tak důležité, co budete dělat, ale zásadní je, aby tato činnost bavila vás oba. Když začněte více chodit do kina, divadla, navštívíte zajímavý koncert, najdete si společného sportovního koníčka či vyrazíte na procházku do přírody, energie ve vašem vztahu se opět příjemně rozproudí.

Smích léčí

Společné zájmy utužují vzájemný vztah partnerů nebo manželů, stejně tak, jako je důležité mít si o čem povídat, tak je důležité se i umět společně smát. Najděte si něco, co vás bude oba bavit i u čeho se budete bavit! Smích dokáže hotové zázraky.

Zpestřete svůj sexuální život

Připadá vám sexuální život v poslední době nudný a poněkud zanedbaný? Pokuste se více experimentovat, zkuste třeba novou polohu, kupte si nové prádélko a překvapte svého miláčka. Pokud jste odvážnější, můžete vyzkoušet i novou erotickou pomůcku nebo kostým. Zůstávejte ale vždy sami sebou, nepouštějte se do akcí, které víte, že by vám neseděly.

Komunikujte

Komunikace mezi partnery je ta nejdůležitější věc ve vztahu. Zamyslete se nad tím, kdy to bylo naposled, co jste s partnerem vedli důvěrný vzájemný rozhovor. Pokuste se mluvit o tom, co partnera baví a zajímá, jak se mu vede v práci a co by chtěl dělat do budoucna. Ukažte, že jste nejen partnerem nebo partnerkou, ale i přítelem.

Oživte romantiku

Zejména v dlouhodobém vztahu občas romantika poněkud skomírá. Nedopusťte to, krom klasiky – romantické večeře u svíček, můžete zkusit třeba i společné pozorování hvězd či západu slunce, pronajmout si loďku a vyrazit na vyjížďku a podobně.

Tipy pro oživení vztahu

Rádi byste váš vztah oživili, ale nenapadá vás, jakým způsobem? Možná vás zaujmou tipy, které se mnohým párům osvědčily.

Taneční pro dospělé

I když jste se nikdy tančení moc nevěnovali, třeba vás to chytne až po letech. Mnohé páry si navštěvování takovýchto kurzů velmi pochvalují jako oživení vztahu.

Lanové centrum

Balancování několik metrů nad zemí a překonávání překážek, které je v některých případech možné překonat jenom ve dvou, může být skvělou adrenalinovou zábavou a oživením víkendu nebo společného odpoledne.

Zrušte (aspoň na čas) doma počítače

Obrázek domácnosti, kdy každý sedí u své obrazovky počítače, pracují nebo surfují a vlastně se ani vzájemně příliš nepotřebují, je bohužel čím dál tím častějším jevem. Zvolte si nějaký čas během dne, kdy budou počítače zapovězeny a věnujte se něčemu společně.

Pořiďte si domácího mazlíčka

Je-li pro vás pes příliš velkým závazkem, pořiďte si třeba kotě nebo i méně náročného domácího mazlíčka. Je to fajn spolubydlící, který změní zaběhané řády a přinese do domácnosti nové vzruchy.

Víkend na kole

Vyberte si některou z cyklostezek a vyrazte na společný výlet. Míru obtížnosti trasy předem zvažte, vzhledem k vašim schopnostem i fyzické kondici obou, stejně tak, jako atrakce a místa, která chcete po cestě navštívit.

Vyjížďka na koních

Toulání se krajinou na koňském hřbetě může být nejen příjemným relaxem, ale i romantickým zážitkem. Jízda na koni mnohdy oživuje dávno zapomenuté a hluboko ukryté touhy a sny.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47