Jste spolu už od puberty? Má to své klady i zápory

 Vztahy 
28. října 2017 11:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Silné partnerství může vzniknout v raném mládí, ale i v pozdějším věku. Shutterstock
Jít od puberty ruku v ruce s jedním partnerem a zestárnout s ním. Víte o sobě vše, jste jako sourozenci, ale zároveň nejlepší přátelé i milenci. Má to však svá pro a proti.

Můžete ho změnit

Sen každé ženy je si partnera tak trochu přetvořit k obrazu svému. Není to žádná vypočítavost, ženy jsou zkrátka takové. Chtějí, aby bylo vše dokonalé a neustále se snaží muže ve svých očích vylepšovat. U vztahu, který začne již v pubertě, je na „výchovu“ ještě čas, protože osobnost muže (ale samozřejmě i ženy) se stále ještě vyvíjí. Nejde o žádnou manipulaci. Jde zkrátka o to, že se spolu oba navzájem učíte žít a navzájem se přizpůsobujete – jak vy jemu, tak on vám.

Znáte ho do morku kosti

Další výhodu je, že znáte svého partnera takřka od dětství. Znáte jeho rodinu a vlastně do ní už od puberty patříte. Pamatujete si všechny babičky a dědečky, kteří dnes možná již nežijí a vidíte chování svého partnera (nebo partnerky) ve všech situacích, které si jen můžete představit. Můžete pozorovat, jak ho rodina ovlivňuje a jak se v jejím rámci partner chová. Toto je velmi důležité při plánování vaší vlastní rodiny.

Máte společnou minulost

Udržujete-li partnerský vztah již od puberty, má to také tu výhodu, že jste nejspíš jedna z prvních, ne-li první. Váš partner před vámi neměl mnoho přítelkyň a jestli ano, nebylo to nic vážného, protože na to zkrátka před patnáctým rokem ještě není člověk zralý. Odpadá tedy veškerá žárlivost na předchozí partnerky a strach, že by se mohla chtít některá z nich vrátit.

Nevíte, jak se to vyvine

To, že se osobnost teprve vytváří, může být do jisté míry výhoda. Na druhou stravu jde ale o riziko, že nevíte, jak se vaše drahá polovička vyvine. Kterým směrem půjde a co ho bude v budoucnu ovlivňovat. V patnácti si třeba můžete plánovat velkou rodinu nebo cestování kolem světa, ale za deset let na nic z toho nemusí přijít ani řeč. Vy se pak budete trápit, protože s tím budete počítat, zatímco váš partner si svá rozhodnutí rozmyslí.

Vztah v dospělosti

Naopak vztah, do kterého vkročíte již v dospělosti, je z tohoto hlediska mnohem jasnější. Pokud je vám něco kolem třiceti let, většinou již víte, co v životě chcete a kterým směrem kráčíte. S každým potenciálním partnerem to v počátku vztahu můžete probrat a ujasnit si, jak to bude dál. Sice negativní vlastnosti takového člověka již nejspíš nezměníte, protože osobnost je ve třiceti letech již utvořena, ale zase budete vědět, do čeho jdete.

Čas na změnu?

Někdy se zkrátka ale stane, že se každý vydá trochu jiným směrem a po deseti letech vztahu z mládí si uvědomíte, že se sice milujete, ale nemůžete v životě křáčet vedle sebe. V takových situacích se často stane, že se pár rozpadne, ale zůstane v kontaktu celý život. Žena si pořídí děti s někým jiným a muž se začne naplno věnovat své kariéře. Někdy je to správný krok, jelikož by se partneři, byť neradi, navzájem utrápili, někdy je potřeba si uvědomit veškerá pro a proti a pokusit se o kompromis.

Každé partnerství má svá pro a proti. A jak to máte vy? Chcete své partnery měnit, nebo je respektujete takové, jací jsou?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008