Fakta a mýty spojené s početím: Je až k nevíře, čemu jsou ženy schopné uvěřit

 Vztahy 
14. ledna 2018 14:10 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kolem početí koluje mnoho mýtů Shutterstock
Ženy toužící po dítěti poměrně často věří nejrůznějším paktikám, které údajně zaručují úspěšné otěhotnění. A přitom mnohé návody jsou už naprosto za hranicí zdravého rozumu. Přesto těmto kuriozním návodům věří hodně z nich.

Kolem početí stále koluje řada fám. A nejedná se jen o rady, jak otěhotnět, ale i o ty, které vám otěhotnění mají zabránit. Mnoho mýtů se týká také umělého oplodnění.

Co údajně pomáhá k otěhotnění

Na toto téma existuje na internetu obrovské množství rad. Mnohé metody jsou přitom doslova bizarní. 

Tmavá čokoláda a ananas

Mnoho žen věří, že šanci na početí výrazně zvýší tím, když si každý den dopřejí porci tmavé čokolády. Jiné bezdětné ženy zase tvrdí, že cesta k miminku vede přes pojídání ananasu.

Nohy nahoru

Už roky mezi ženami koluje pověra, že pokud po styku zvednete nohy nahoru do takzvané svíce, spermie se snáze dostanou k vajíčku. Zabírá údajně i to, když ještě nohama simulujete jízdu na kole, a to nejméně po dobu tří minut. Přesto, že ani tato metoda nebyla nikdy vědecky prokázána, mnohé ženy jsou skálopevně přesvědčeny, že právě díky tomuto otěhotněly.

Nohy v teple

Podle jiné pověry je zase důležité mít nohy v teple. Ženy, které této neobvyklé metodě věří, doporučují nošení ponožek nejen během samotného sexuální styku, ale i celý týden po něm.

Prádlo z mrazáku

Tato fáma je poměrně krutá, a to pro pány. Mnoho žen totiž tvrdí, že k početí miminka je nutné, aby si jejich partner oblékal slipy nebo boxerky vytažené z mrazničky. Vycházejí tak pravděpodobně z toho, že teplo mužským spermiím moc nesvědčí. Teplo skutečně spermiím neprospívá, ale zmrzlé trenky vám dítě opravdu nezaručí.

Moderní technologie

Určité procento žen věří i tomu, že šance na početí ohrožují moderní technologie, například mobil, notebook, tablet, televize a podobně. Z toho důvodu dbají na to, aby s partnerem usínaly v naprosté temnotě. Telefony pečlivě vypínají, stejně jako všechny další elektronická zařízení či wi-fi připojení. Že je spánek ve tmě a bez mobilu u hlavy zdravější, není pochyb. O vlivu tohoto způsobu života na početí ale vědci nic neříkají.

Otěhotnět přirozenou cestou je v posledních letech čím dál těžší, a tak jsou ženy ochotny uvěřit téměř čemukoliv. Naštěstí většina těchto babských rad není nijak nebezpečná, takže je mohou dámy bez obav vyzkoušet. Otázkou je, jak moc tím ve skutečnosti zvýší šance na početí. Na druhou stranu, ne nadarmo se říká, že přání je otcem myšlenky.

Jak zabránit početí

Hodně kuriózních pověr se týká také rad, jak otěhotnění naopak zabránit. Zde už by ale ženy měly zpozornět - u některých z nich už totiž jde doslova o zdraví.

Výplachy Coca-Colou

Pokud žena nechce otěhotnět, měla by se po sexu osprchovat nebo vypláchnout intimní místa Coca-Colou, Pepsi Colou, octem nebo kteroukoli jinou tekutinou. Tato metoda je ale absolutně neúčinná a navíc může ženě způsobit kvasinkovou infekci. Spermie jsou velmi rychlé a děložního krčku dosáhnou během několika sekund, takže jakýkoliv výplach sprchou a podobné metody jsou naprosto nesmyslné.

Menstruace

Mnohé ženy sází na to, že při menstruaci otěhotnět nelze. To je ale mýtus. Při pohlavním styku je totiž možné otěhotnět v kterékoli fázi menstruačního cyklu. Je sice možné vypočítat takzvané plodné dny, kdy se šance na otěhotnění zvyšují, ale rozhodně to není dogma. Spermie dokáží v ženském těle přežít až sedm dní, takže si na plodné dny mohou klidně i „počkat“.

Orgasmus

Říká se, že bez orgasmu žena nemůže otěhotnět. To je ale další nesmysl. Na světě je mnoho žen, které v životě nikdy nedosáhly orgasmu, přesto se dočkaly vlastních dětí.  Spermie mohou dosáhnout vajíčka a oplodnit ho nezávisle na tom, jestli je žena vzrušená, nebo nikoli.

Přerušovaná soulož

Pokud partner neejakuluje „uvnitř“, těhotenství je vyloučené, tvrdí některé ženy. Ani tohle však není pravda. Přerušovaná soulož sice znamená, že muž vytáhne penis z vaginy před ejakulací, ale tahle metoda je coby antikoncepce úspěšná pouze na 81 až 96 procent. Žena může otěhotnět i v případě, že do ní muž neejakuluje. Při vzrušení vylučují muži čirou tekutinu, která obsahuje spermie, a k oplodnění tedy může dojít i tak. Vylučování této tekutiny je intenzivnější, pokud muž měl v posledních dnech pohlavní styk nebo masturboval.

Mléko, poskakování a další bludy

Je jen těžko pochopitelné, že ženy i v dnešní době dokáží uvěřit hotovým bludům. Mezi ty nejvíce postavené na hlavu patří například rada, že pokud žena nechce při styku otěhotnět, měla by během sexu vypít sklenici mléka. Jiná zase radí po styku alespoň třikrát co nejvýše vyskočit. Jiné ženy si zase myslí, že po pohlavním styku stačí napustit si vanu plnou horké vody a v té se vrtět, aby spermie mohly „vyplavat“.

Odborníci proto ženám, které si zatím miminko pořizovat nechtějí, důrazně radí vsadit na osvědčenou medicínskou antikoncepci. V opačném případě mohou být z nečekaného početí nepříjemně zaskočeny, případně si mohou uhnat nějaké zdravotní komplikace.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47