Jeden chce víc sexu, druhý zase ne. Co s tím?

 Vztahy 
11. února 2018 16:13 / Šárka Sokolská
  2
📷
3 fotografie v galerii
Partnerská nesourodost je zcela běžná, ale dá se řešit Sutterstock
Celý den se honíte, práce, domácnost, děti a večer, když chcete mít klid, tak váš partner má chuť úplně na jiný druh zábavy… Jenomže, co když ten druhý nemá zrovna chuť a ani myšlenky na milování? Podle sexuologů je to celkem běžné, že se partneři dostávají do nesouladu. Dá se to však řešit.

Sexualita je složkou partnerského vztahu, která v každém jeho období funguje trochu jinak. V zamilovaném období začne mozek produkovat směs hormonů, díky kterým touží po sexu i ženy, kterým by normálně nepřinášel takové uspokojení. Zamilovanost spojují odborníci vlastně s částečným zhroucením ega. Kdo je zamilovaný, pro něj je najednou všechno možné, i v sexuální oblasti. Jenže jak čas plyne, milenecká fascinace přejde.

Za vším hledej přírodu

Hladina testosteronu v organismu muže se v průběhu dospělosti pomalu snižuje a tím pádem se snižuje i míra jeho sexuální touhy. Vrchol se nachází mezi 18. a 25. rokem. Sexuální touha ženy naopak v průběhu let pomalu roste a vrcholu dosahuje mezi 30. až 38. rokem. Z toho jasně vyplývá, že prakticky neexistuje období, kdy jsou muži a ženy v souladu.

U žen se na přelomu třicítky chuť na sex zvyšuje, což je dáno biologicky. Instinkt jim velí, že je poslední čas před menopauzou na početí a donošení dítěte. A funguje to přesně takto, i když už mají děti dávno odrostlé a další nechtějí. Naopak čerství čtyřicátníci bývají touto změnou často překvapeni. Jejich sexuální touha v tomto věku již klesá a dostávají se tak do nepříjemných situací, kdy mají pocit, že „musí“, ale ono to jednoduše občas už nejde.

Komunikace je základ

Šance, že to bude dokonale vyhovovat tomu, s kým zrovna žijete, je mizivá. Každý má své tempo. Problém „sexuální nesourodosti“ se v určitých fázích života týká minimálně jednoho ze tří párů. Ten stav, kdy jeden z párů má zrovna „chuť“ a vy ne, je charakteristický právě pro dlouhodobé vztahy. Mohou za to opět hormony. Jakmile se usadí a regulují, tělo projeví svoji všední „pohlavní“ tvář. V tu chvíli někomu přijde normální mít sex jednou za dva týdny, kdežto druhý by ho chtěl každý den. Někteří partneři se proto diví, jak je možné, že předtím jste mohli i čtyřikrát za noc a teď najednou nic?

Taková nedorozumění pak často vedou k sexuálnímu půstu, k nespokojenosti nebo dokonce odporu. A je jedno, jestli chce sex víc muž nebo žena. V první řadě je zde potřeba komunikovat. Pokud komunikujete, pak máte šťastný partnerský i sexuální život. Na partnerství se totiž musí pracovat celý život. Více o tomto tématu jsme psali zde.

Přizpůsobit se

Podle odborníků by se měl přizpůsobovat ten, jehož sexuální touha je vyšší. Je to jako s horskou túrou, kdy jeden jde rychlejším tempem a druhý pomaleji. Pokud se rychlejší přizpůsobí tomu pomalejšímu, mohou dojít oba na vrchol. Opačně to není moc reálné, protože ten slabší nemůže jít dlouhodobě nad své síly, neboť by odpadl. Pokud máte vyšší touhu než váš partner, častěji masturbujte, abyste měli pocit, že se sexuálně vybíjíte. Je-li tomu opačně, a partner je ten, kdo se chce milovat častěji, učiňte vědomé rozhodnutí. Neodmítejte sex pokaždé, když vás druhý požádá. Možná na první pohled náladu nemáte, ale libido a vzrušení často ovlivní právě až samotný pohlavní styk. Můžete tak zjistit, že vaše touha sílí, jakmile vám partner namasíruje záda či se začne věnovat erotogenním oblastem.

Sex podle plánu

Vy máte raději chuť na ranní sex a partner zase spěchá do práce, naopak on má chuť večer, ale vy jdete spát. Rozvrhy se neřídí vždy tak, jak by si člověk přál. Ale zkuste to alespoň v tomto případě naplánovat. Pokud víte, že vás čeká dlouhý den v práci, vzbuďte se dřív a pomilujte se ráno. Protějšek bude šťastný, oba získáte víc energie a navíc si dokážete, že si na sebe dokážete udělat čas bez ohledu na okolnosti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008