Jste závislí na sociálních sítích? Tohle byste si měli přečíst

 Vztahy 
03. dubna 2018 16:27 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sami mezi ostatními Shutterstock
Závislost na sociálních sítích se stává stále větším problémem. Vedle závislostí na alkoholu, drogách, cigaretách a hracích automatech tvoří tolerovanou, ale nebezpečnou závislost, která často vede k rozvratu vztahů a k neschopnosti normálního života. Jak poznat, že jste už závislí? Čtěte dál.

Zhruba polovina Čechů je připojena k nejrozšířenější sociální síti s modrým logem. Někteří ji používají proto, aby prezentovali určité stránky a své názory. Jiní se zajímají hlavně o možnost posílání zpráv a jde jim o kontakt s přáteli. Pak jsou ale lidé, kteří zcela propadli kouzlu virtuálního světa a bez toho, aby byli neustále online, nejsou schopni fungovat. Jak na tom jste vy? Vyzkoušejte se. Závislost na sociálních sítích či závislost na sladkém, o které jsme psali už dřív, nebo jakákoliv jiná závislost vám totiž dokáže zničit život.

Kontrola statusu

Jestliže máte nutkavou potřebu neustále kontrolovat, co nového se na sociální síti děje, zda někdo už viděl vaše informace, jestli se vašim přátelům líbí, co jste napsali, jste na nejlepší cestě k závislosti. Touto kontrolou lze strávit mnoho hodin denně. Nezbyde vám potom čas na práci, školu či normální život.

Pocity

Pokud při otevírání aplikace sociální sítě cítíte vzrušení či nervozitu a opačně, pokud nemůžete sociální síť kontrolovat, cítíte se špatně, nepříjemně a zničeně, asi bude také něco v nepořádku. Právě nutkavá potřeba být online a zoufalství, jestliže technika selže by nás mělo upozornit, že něco není v pořádku.

Vztahy k lidem

U některých osob se pobyt na sociálních sítích projeví pozitivním vztahem k druhým lidem a k potřebě se s těmi, které jste už dlouho neviděli opět potkat. Pak to s vámi není ještě moc zlé a sociální sítě zde plní dobrou funkci.

Horší to je v opačném případě – totiž pokud se zcela začnete vyhýbat kontaktu s živými lidmi a začnete si pouze dopisovat se svými přáteli či sledovat příspěvky různých lidí. Možná se dozvíte ledacos zajímavého, ale míříte zcela špatným směrem. Podobně jako u alkoholiků a drogově závislých, i vy můžete skončit mimo běžnou lidskou společnost. Hrozí rozpad rodiny či neschopnost navázat a udržet normální lidský vztah.

Doba na sociální síti

Znakem narůstající závislosti je také doba, kterou na sociální síti trávíte. Jestliže se jedná o pár desítek minut denně, nemusíte věc příliš řešit. Jestliže se ale doba prodlužuje a vy dáváte přednost sociální síti už i před jídlem, spánkem, sexem a dalšími životními potřebami, bude něco špatně a měli byste vyhledat odborníka na závislosti.

Podobné jako hry

Závislost na sociálních sítích je podobná jako závislost na počítačových hrách. Rozdíl je ale v tom, že na rozdíl od her se uživatel sociální sítě zpočátku domnívá, že dělá něco pozitivního. Když se pak ale stane závislým, už není schopen svou závislost reflektovat a uznat. Prosedí mnoho hodin u počítače či mobilu a není schopen jiné činnosti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47