Rozchody jsou bolestné, ale důležité. Kolik rozchodů je tak akorát?

 Vztahy 
08. května 2018 08:22 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Rozchody k životu patří Shutterstock
Rozchod. Každý se ho bojí a snad každý ho zažil. Je velmi bolestivý a lidé, kteří tuto životní zkušenost právě prožívají, mají často dojem, že už nic na světě nemá cenu. Podle odborníků ale skýtá rozchod i řadu pozitiv. Je ale třeba se na rozchod podívat z trochu jiného pohledu.

Po rozchodu se lidem hroutí svět. To, pro co žili, je najednou nenávratně pryč. Jenže prožít ve svém životě několik rozchodů po dlouhodobých vztazích je prý velmi důležité. Posouvá nás to totiž dopředu. O nejčastějších důvodech rozchodu jsme psali zde.

Mnoho lidí si určitě řeklo, že by bylo skvělé najít hned napoprvé toho pravého a vlastně žádný rozchod ani neprožít. Jenomže tak to obvykle nefunguje. Rozchod nám totiž pomáhá zjistit, co je dobré a co špatné, co nám dělá dobře a co ne. Musíme proto být chvilku v krizi, abychom si dokázali cenit příjemného. Musíme se rozejít a zjistit, co nefunguje, abychom pak v příštím vztahu dokázali stavět na lepších základech a cenit si všeho, co máme.

Srovnávání je klíčové

Pokud by nebylo srovnávání, nebylo by ani příjemných pocitů, tvrdí vztahoví kouči. Pocit vždy vzniká na základě srovnání. Všichni se potřebujeme v životě otrkat. Zjistit, co nám vyhovuje a co ne. Pokud k tomu nedojde, ničeho bychom si nevážili a život by byl příliš jednotvárný.

Začátky a konce našich bývalých vztahů jsou tedy velmi důležité pro vztah konečný. Mozek vždy pracuje na základě srovnávání informací. Vždy bude porovnávat vztahy minulé a současné.

Nebojme se tedy rozchodů, radí odborníci. Nebojme se si přiznat, že vztah nefunguje, že se v něm necítíme dobře. Je to pouze pomoc k novému vykročení někam jinam.

Proč rozchod tak bolí

Bolest z rozchodu vyplývá podle psychologů z funkce naší hlavy. Vztah je vysoce emoční záležitost. Sdílíme při něm lásku a pohodu. Prožíváme sjednocení a nejsme sami. Do paměti se nám zapisují zážitky, na kterých začínáme být závislí pro jejich vysokou emoční hodnotu.

Vše, co má vysokou hodnotu emoce, máme tendenci opakovat. Pokud tedy ztrácíme vztah, přicházejí ochranné emoce strachu. Poněvadž máme všichni v sobě přirozeně touhu po lásce, po přijetí, po pochvale a po souznění, dostaneme v případě rozchodu velmi nepříjemnou zpětnou vazbu.

Tuto vazbu však musíme používat pouze jako pomoc k novým krokům. Ne na ní ustrnout a přijmout ji jako hotovou věc.

Kolik rozchodů je tak akorát?

Všeho moc škodí a u rozchodů to samozřejmě platí také. Není optimální poznamenat hledání dokonalého životního partnera ustavičnými rozchody.

Pokud někdo nalezne toho svého hned napoprvé, a má se s ním dobře, pak jde o malý zázrak. Jistě se ale neubrání myšlenkám, zda by vztah jinde nebyl lepší. Mozek stále srovnává, stále všechno vyhodnocuje a stále nabízí nekonečné množství kombinací.

Pokud někdo na druhou stranu nemůže najít toho pravého, pak buďto nemá uzavřené emoční rovnice z dětství (a ty stále pracují proti jeho touhám) nebo nedorostl na takovou rovinu, aby si získal na svoji stranu vytouženého partnera.

Tak například emoční rovnice typu „Nikdo mě nemá rád“ způsobuje, že stále bude mít kolem sebe lidi, kteří mu tuto rovnici budou potvrzovat. A pokud má v sobě vysokou představu o svém partnerovi, kterou viděl buď u svých rodičů nebo jinde a sám není partnerem, který by tuto atmosféru vytvářel, tak svůj protějšek nepotká.

Kolik rozchodů je tedy tak akorát? Někteří specialisté na vztahy tvrdí, že tři rozchody po dlouhodobém vztahu v životě by již měly poskytnout dostatek informací pro závěrečnou volbu. Je to ale velmi individuální.

Rozchod je vlastně výzva

Nejlépe se z rozchodu člověk vzpamatuje ve chvíli, kdy se na tuto nepříjemnou životní zkušenost podívá jinou optikou.

Nedívejme se tedy na rozchody jako na bolest, ale jako na výzvy. Je přece lepší se rozejít teď než za rok nebo za deset let. Jestliže jste poznali, že vám s partnerem není dobře, že prostě nevyhovoval vašim požadavkům, tak je lepší odejít s čistým štítem a zavřít za minulostí dveře.

A pokud jste to vy, koho partner opustil, snažte se v tom opět najít dobro. Prostě jste nestáli partnerovi za to, aby s vámi byl. A přece nemáte zapotřebí se doprošovat a být s někým, kdo vás vyměnil za někoho jiného.

Rozchod je pozitivní ukazatel, stejně jako všechny ostatní životní kopance. Vždy nás akorát někam směřují a pokud se z nich dokážeme poučit, nasměrují nás do lepší budoucnosti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod