Hádáte se doma o peníze? Vytvořte si model hospodaření

 Vztahy 
05. června 2018 16:49 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hádky o peníze bývají často ničitelem vztahu Shutterstock
Dobré účty dělají dobré přátele. I manžele. A věčné hádky o peníze naopak vztah rozvracejí a činí je chladným. Nejlepší je, stanovit si hned od počátku jistá pravidla. Jak?

Ano, je to tak. Finance jsou údajně důvodem k hádkám u třetiny párů. V těsném závěsu se pak drží rozdílné názory ohledně práce v domácnosti, které s financemi v podstatě souvisí, protože „kdo více vydělává, cítí se méně povinen pomáhat doma“.

Ještě před svatbou

Nechce se vám před svatbou nebo těsně po ní řešit takové věci, jako jsou finance? Právě líbánková fáze, kdy jste ještě plní porozumění a všechny feromony kolem vás doslova létají, je ten nejlepší čas, kdy si o tom v klidu promluvit. Řekněte si na rovinu, jaké máte kdo příjmy, rozpočet na měsíc, případně dluhy, zda máte nějaké úspory na důchod atd. Pokud zjistíte, že máte trochu odlišný přístup k penězům, musíte najít nějaký kompromis a přijít na to, jak se oba v otázce financí shodnout. Prostě komunikace je základ spokojeného vztahu. A tom, jak si udržet vztah, jsme více psali zde.

Zeptejte se na dětství

Peníze jsou velké tabu. Partneři si často svěří kdejakou bolístku z dospívání, ale o penězích toho druhého často neví nic. Většina z nás má totiž v sobě zakódováno, že mluvit o financích není slušné. Ale přitom je to téma jako každé jiné. Pro začátek se partnera zeptejte, jaké má na peníze vzpomínky z dětství a jakým způsobem hospodařili jeho rodiče. V mnoha případech lépe pochopíte, proč má vaše drahá polovička k penězům právě ten postoj, který má. A už jen to může být velký krok vpřed.

Předem plánujte

Prodiskutujte své jednotlivé cíle i ty, které máte společné. Pokud máte v plánu koupit si dům, jet na dovolenou nebo si koupit nové auto, pak si určete, jak dlouho bude přibližně trvat, než jich dosáhnete. A podle toho si rozdělte i svůj měsíční rozpočet, případně částku, kterou budete odkládat „bokem“ na váš společný cíl. Pokud investujete do stejného plánu oba, bude vše mnohem jednodušší.

Střídejte se ve výběru

Pokud se nemůžete shodnout na tom, kterou věc koupit jako první, sepište si na papír plusy a mínusy. Jakmile budou argumenty písemně, bude se vám lépe rozhodovat. Důležité také je, aby stále neměl přednost jen jeden z partnerů. Ten druhý by se logicky cítil naštvaný. Proto je dobré se v rozhodování o koupi věcí střídat.

Společné účty

Tak, jako spolu sdílíte ložnici, sdílejte i své finance. Stav, kdy o penězích rozhoduje jen jeden, je velmi rizikový. V době, kdy peníze jsou, totiž hrozí hádky o tom, kdo kolik a na co potřebuje. A ve chvíli, kdy nejsou, veškerá tíha leží na správci kasy a ten druhý se lehce může zbavit zodpovědnosti. Pokud máte rádi o svých financích přehled, můžete si klidně nechat samostatné bankovní účty. Mnoho párů to řeší tak, že mají společný účet pro domácnost, společný spořící účet a samostatné osobní účty. Společné úspory mohou být na cokoliv – na nenadálé příhody, na novou střechu, na hypotéku. Samostatné účty by pak měly sloužit pro vaše soukromé potřeby.

Pravidelné hodnocení

Dalším krokem jsou pravidelné hovory o aktuální finanční situaci. Ideální jsou setkání jednou týdně. Uvařte si kávu nebo dobrý čaj a na chvíli si spolu sedněte nad účty. Oba tak budete vědět, na čem jste. Nehrozí, že si jeden z vás bude myslet, že máte peněz dost a začne plánovat velké výdaje.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47