Kvalitní spánek i ochranu prsou zajistí melatonin

 Zdraví 
30. srpna 2017 05:29 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ke tvorbě melatoninu je nutná úplná tma. Shutterstock
Trápí vás špatné spaní? Místo návykových léků vyzkoušejte raději přírodní melatonin. Zdá se, že nemá žádné negativní účinky. Kromě lepšího spánku pomáhá posílit imunitní systém a preventivně chrání ženy před rakovinou prsu.

Melatonin je přirozený hormon, který produkuje epifýza neboli šišinka, a to pouze v noci. Díky melatoninu jsme ve tmě ospalí. Citlivější jedinci proto nemohou spát, pokud není absolutní tma. Hladina melatoninu je, především u dětí, nejvyšší mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. Až 30 procent populace trpí poruchami spánku chronicky.

Působení

Melatonin je silný antioxidant, který zajišťuje kvalitnější spánek a povzbuzuje imunitní systém. Organismus ho nezískává ze stravy, ale tvoří si ho sám, ale pouze ve tmě. Jakmile se začne stmívat, tělo vytváří v malém mozku melatonin. Potřebuje k tomu také hormon serotonin, což je hormon štěstí, radosti a pohody. Podle některých studií melatonin chrání před chorobami srdce, rakovinou prsu a očním zákalem. 

Jak podpořit tvorbu melatoninu

Zásadní je spát v absolutní tmě. Samovolnou produkci melatoninu výrazně potlačuje každé umělé osvětlení. Práce v noci je pro citlivé jedince zcela nevhodná. Podle některých výzkumů existuje přímý vztah mezi výskytem rakoviny prsu a pravidelným nočním ponocováním, které narušuje tvorbu melatoninu a podněcuje zvýšené uvolňování estrogenu ve vaječnících. Schopnost organismu vytvářet vlastní melatonin se s věkem snižuje, proto mají starší lidé potíže se spánkem. Dodržování pravidelných rytmů spánku a vstávání, spánek ve tmě a v klidu může představovat nedoceněný způsob, jak si udržovat dobré zdraví. Zvykněte si na zatažení neprůhledných závěsů v oknech, vypnutí všech zdrojů světla, zakrytí blikajících osvětlených budíků, pohotovostních světélek u televizorů a počítačů.

Umělý melatonin

Melatonin v tabletách úspěšně léčí poruchy spánku, zejména u slepých osob a u pacientů s neurologickými potížemi. Uměle podávaný melatonin by mohl zlepšit spánek i lidem s autismem, jejichž tělo si jej samo nedokáže vyrobit, nebo dětem s ADHD. Podávání melatoninu je prakticky bez kontraindikací. Vzhledem k nedostatku dat se nedoporučuje jeho podávání těhotným ženám a kojícím matkám. Určitá opatrnost je potřebná u autoimunních onemocnění (v neurologických indikacích např. u roztroušené sklerózy mozkomíšní, myastenie apod.). Rozhodně by neměl být podáván během dne. Užitečné je i užívání aminokyseliny tryptofanu, z níž si organismus vytváří melatonin.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47