Znáte správnou techniku čištění zubů? Zde je detailní postup

 Zdraví 
30. srpna 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Naučte se čistit si zuby tak, aby to mělo smysl Shutterstock
Zuby si čistíte dvakrát denně, nebo dokonce po každém jídle a tak si myslíte, že víc pro svůj chrup udělat nemůžete? Opak je pravdou. Mnohdy je důležitější způsob, jakým si zuby čistíte, než fakt, že to děláte několikrát denně.

Správná technika je základ

Dříve se tolik nedbalo na správnou techniku čištění zubů, a proto si mnozí z nás čistí zuby celoplošně, ze strany na stranu. Ovšem tímto pohybem se zuby nikdy důkladně nevyčistí. Důležité je čistit zuby krouživým pohybem, ale ani to není vše, co potřebujete vědět. Zde jsou zásady správného čištění:

  • kartáček přiložte z poloviny na zub a z poloviny na dáseň (úhel 45°)
  • každý zub čistěte zvlášť, dokud neucítíte jazykem absolutní hladkost
  • čistěte každý zub malými krouživými pohyby
  • na kartáček nikdy netlačte

Detailní postup

Udělejte si s čištění zubů rituál a vždy postupujte stejně, abyste nevynechali žádné zákoutí. Nejprve čistěte spodní čelist zvenku, zevnitř, nakonec vršky zubů a poté udělejte totéž s horní čelistí. Na každém zubu proveďte deset krouživých pohybů a malými tahy vyčistěte i zadní část poslední stoličky – v tomto případě držte kartáček ve vertikální poloze.

Také zevnitř se přední zuby čistí trochu jinak, a to za vertikálního držení kartáčku. I tak se snažte provádět pohyby krouživě. Na důkladné čištění vnitřní části předních zubů je vhodné použít solo kartáček, abyste dosáhli maximálního výsledku. Na těchto místech totiž vzniká nejvíce zubního kamene.

Jak vybrat kartáček

Hlavně se neřiďte tím, jak kartáček vypadá a jakou má barvu. Všimněte si hlavičky kartáčku – ta by měla být dlouhá maximálně 2,5 cm s hustými rovně zastřiženými štětinami uspořádanými do 4-5 řad. Rukojeť by měla být dlouhá zhruba 17-25 cm, rovná a přiměřeně tvrdá.

Sledujte i tvrdost štětin. Ultra měkké volte v případě, že máte citlivé zuby a dásně. Obecně však lze tvrdit, že čím měkčí kartáček vyberete, tím lépe a bez poškození dásní vyčistíte své zuby a oblasti kolem krčků zubů.

Solo nebo single kartáček

Jedná se speciální kartáček, který souvisí i se speciální technikou čištění zubů. Má jediný svazek kratších štětin z extra jemných vláken a díky své malé hlavičce je vhodný k čištění každého zubu zvlášť. Kartáček nejen ideálně vyčistí každý zub, ale i linii dásně a těžko dostupné zadní plochy zubů, stoličky, ale i prořezávající se zuby malých dětí. Čištění trvá sice déle, ale je mnohem účinnější a zuby po něm zůstávají dokonale hladké a čisté.

Pokud tento termín slyšíte prvně, ale zaujal vás, doporučujeme používat solo kartáček nejprve k dočištění, abyste si na práci s ním zvykli. Později ho můžete používat jako jediný a čistit s ním všechny zuby.

Mezizubní prostory

Nezapomínejte však ani na mezizubní prostory. Vyberte si správnou velikost mezizubního kartáčku – Pozor! Na jedna ústa jich může být hned několik! - a používejte ho každý den, a to nejen jako párátko k dolování jídla z mezizubního prostoru. Zpočátku je normální, že dásně při čištění lehce krvácejí, toho se ale během pár týdnů zbavíte a vymizí i do té doby běžné otoky dásní.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47