Pět příznaků, které odhalí jaterní problémy

 Zdraví 
16. září 2017 08:23 / Marie Popelková
  19
📷
4 fotografie v galerii
Nemocná játra vysílají jasné signály, že je něco špatně. Pokud je člověk u sebe zaregistruje, měl by ihned kontaktovat lékaře. Shutterstock
Játra jsou životně důležitý orgán, který je nezbytný pro naši vitalitu a zdraví. Pomáhá nám při trávení potravy, zbavuje nás toxických látek a vstřebává důležité živiny, které tělo potřebuje k přežití. Jak odhalíte, že vám játra začala stávkovat?

Někteří lidé se už rodí s problémy jater, zatímco jiní si je během života poškozují tím, když se vystavují škodlivým chemikáliím nebo alkoholu.

Příznaky signalizující problémy s játry

Časné příznaky problémů s játry by člověk rozhodně neměl ignorovat. Že něco není s vašimi játry v pořádku, odhalí hned několik příznaků. Mezi pět nejčastějších patří:

1. Kožní změny

Jedním z viditelných problémů s játry jsou náhlé změny na kůži. Ta nezvykle mění barvu a drží jakýsi nažloutlý odstín. Kromě pokožky vám zežloutnou nehty nebo špičky prstů. Důvodem je, že játra neuvolňují toxiny z těla správně a bilirubin se začíná hromadit pod kůží.

2. Svědění nebo přecitlivělost kůže

Časné příznaky problémů s játry se mohou projevit i jako svědivá místa na kůži, které se postupně zhoršují. Kůže je na dotek přehnaně citlivá, teplá a velmi svědí. Je důležité udržovat ji po celou dobu dostatečně hydratovanou, což pomáhá zmírnit nepříjemné pocity.

3. Změny moči a stolice

Někteří lidé, jejichž játra nefungují správně, si všimnou změny, když jdou na toaletu. V některých případech může mít totiž moč tmavou barvu. Často se lidé mylně domnívají, že jsou pouze dehydrovaní. Ale pokud pijete správné množství tekutin, vaše moč by měla být většinou jasná. Někteří pacienti s onemocněním jater brzy postřehnou také změny ve stolici, která může být bledá, krvavá nebo šedá.

4. Bolesti a otoky v břiše

Změny v oblasti břicha mohou poskytnout včasnou indikaci problémů s játry. Ty by mohly odstartovat křeče nebo bolesti v podbřišku, které doprovázejí pocity nafouknutí a tlak v břiše. S každým zhoršením a vývinem onemocnění se objevuje i otok.

Jedná se o nahromadění tekutiny v břišní stěně. Otok může narůst do gigantických rozměrů a vyvíjet tlak na plíce, takže člověku se hůře dýchá. Akutním řešením je punkce, která odstraní tekutinu z břicha.

5. Chronická únava

Pokud se začnete cítit velmi malátní, přepadnou vás pocity extrémní slabosti nebo chronická únava, i to by mohlo být prvním příznakem problémových jater. V takovém případě byste měli zpomalit životní tempo a uvidíte, zda se vaše slabost neztratí. Pokud tyto příznaky přetrvávají a vyskytují se s jinými souvisejícími příznaky, vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve