Magická potravina pozdního léta. Zkuste nutriční bombu, na kterou nedaly dopustit už naše babičky

 Zdraví 
19. září 2017 09:15 / Jitka Jahodová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Pět sušených švestek denně vám zajistí pravidelný přísun minerálů a vitamínů Shutterstock
Švestky patří mezi menší plody, které mají pevnou dužinu, vyšší kyselost a vyšší obsah cukru. Obsahují až 90% vody a jsou koncentrovaným zdrojem mnoha důležitých živin a antioxidantů. Vynikající pro náš organismus jsou i švestky sušené.

Jsou hodnotným zdrojem antioxidantů, a proto jsou považovány za jedny z nejlepších antioxidačních potravin. Sušené švestky se pak často používají hlavně k řešení problémů s trávením, a to zejména díky sloučeninám přítomným v plodu: vláknině, sorbitolu a isantinu.

Proč právě sušené švestky?

Sušené švestky jsou bohatým zdrojem vlákniny, jejímž primárním úkolem je podporovat trávení. Vláknina se zároveň váže na cholesterol a zabraňuje jeho ukládání. Pomáhá nejen snížit riziko srdečních onemocnění, ale také pomáhá i při hubnutí. Navíc přijmete-li dostatek vlákniny, trvá dlouhou dobu, než se člověk pocítí hlad. Proto je ideální konzumovat je hlavně ke snídani.

Nutriční bomba - vitamíny

Sušené švestky obsahují vitamin K, který je nezbytný pro srážení krve a tvorbu kostí. Výzkumy naznačují, že konzumace dostatečného množství sušených švestek, a tedy příjmu vitamínu K, pomáhá starším lidem udržet si silné kosti a nedochází tak k jejich řídnutí a slábnutí. Vitamín A obsažený ve švestkách zase podporuje zrak, imunitní systém a růst kostí.

Nutriční bomba - minerály

Stejně jako ostatní sušené ovoce obsahují i sušené švestky vysoký podíl draslíku. Draslík pomáhá regulovat krevní tlak a je nezbytný pro normální svalovou činnost a přenos nervových impulzů. Sušené švestky obsahují i dostatečné množství mědi a manganu. Měď je potřebná k produkci červených krvinek a mangan se podílí na tvorbě a udržování pevných kostí a spolu s borem, který rovněž obsahují, brání vzniku osteoporózy.

Podporují zdraví kůže

Kromě antioxidantů obsahují sušené švestky vitamín C, který je přínosný pro kůži a cévy. Jak známo vyšší příjem vitaminu C snižuje pravděpodobnost výskytu vrásek, vysušení kůže a přirozeně zpomaluje proces stárnutí.

Je vidět, že už naše babičky věděly, co je pro nás dobré. A švestky, které rostly téměř na každé zahrádce, na zimu sušily a zajistily tak celé rodině pravidelný přísun minerálů a vitamínů po celou zimu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47