Dýňový olej je lahodný a zdravý

 Zdraví 
18. září 2017 19:12 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Olej z dýňových semínek je nejen lahodnou delikatesou, ale také vynikajícím zdrojem látek cenných pro naše zdraví a mladistvou vitalitu. Shutterstock
Olej z dýní je chuťově výraznější než olivový, ale stejně jako jeho známější bratr je zdravým pomocníkem v kuchyni. 

Dýňový olej vzniká lisováním dýňových semínek za studena.  Má tmavě zelenou mírně nahnědlou barvu a příjemně voní po oříšcích. Je velmi chutný, zvláště ve studené kuchyni, kde nejvíce vyniknou jeho kulinářské vlastnosti, ale hitem posledních let se stává proto, že má pozitivní účinky na naše zdraví.

Využití v kuchyni

Tmavě zelený dýňový olej je husté konzistence a má chuť po pražených oříšcích. Díky oříškové chuti se hodí nejen do slaných, ale i sladkých pokrmů.
Olej z dýňových semínek je určen hlavně k použití zastudena. Je výborný nejen do salátů, ale i na bylinkové brambory, sýry, masa, rizota, těstoviny, do pomazánek nebo krémových polévek. Nebo si jím jen tak pokapejte syrovou cibuli nebo ochuťte palačinky, ovesnou kaši či zmrzlinový pohár. Kromě chuťových zážitků do sebe dostanete i hotový elixír mládí a zdraví.

Vysoký obsah antioxidantů

Dýňový olej totiž obsahuje řadu tzv. přirozených antioxidantů a ty jsou považovány za hlavní pomocníky v boji proti stárnutí organismu.
Například množství vitaminu E v dýňovém oleji je výrazně vyšší než v oleji slunečnicovém či olivovém a spolu s vysokým množstvím vitamínu A, C a selenu, zinku a řady fytosterolů účinně snižuje riziko civilizačních chorob, například srdečně-cévní onemocnění, jako je arterioskleróza, onemocnění srdce, mrtvice a také některá nádorová onemocnění. 

Vysoké hladiny fytosterolů například dokážou blokovat absorpci cholesterolu v trávicím ústrojí, takže snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Vysoké hladiny esenciálních mastných kyselin produkují prostanglandiny, které regulují srdeční rytmus, krevní tlak a mají protizánětlivý účinek.

Prevence i léčba zbytnění prostaty

Nejznámější léčebný účinek má dýňový olej na zvětšenou prostatu, jev, který často provází stárnutí mužského organismu. Podle některých studií je to díky vysokému obsahu zinku, fosforu, hořčíku a esenciálních mastných kyselin, které svým synergickým účinkem dokážou hyperplazii prostaty nejen zpomalit a zastavit, ale dokonce i významně zlepšit.

Látky obsažené v dýňových semínkách a jejich vliv na zdraví prostaty jsou proto předmětem výzkumu. Ukazuje se, že nejdůležitější roli v rozvoji tohoto onemocnění hraje zvýšené množství dihydrotestosteronu, který je zodpovědný nejen za zvětšující se prostatu, ale například i za nadměrné vypadávání vlasů u mužů. Zjistilo se, že dýňová semínka obsahují vysoké hladiny aktivní látky nazývané delta -7-sterin, která dokáže tento hormon blokovat, a zabraňuje tak nežádoucím změnám.

Pomáhá i v období menopauzy

Nejen k mužům je dýňový olej štědrý. Ženám významně pomůže při postmenopauzálním syndromu. Snižuje totiž krevní tlak, zlepšuje lipidové spektrum ve prospěch zvýšení prospěšného „dobrého“ HDL cholesterolu a snižuje výskyt mnoha nežádoucích symptomů doprovázejících menopauzu, jako jsou návaly, bolesti hlavy a bolesti kloubů. Vysoký obsah zinku v dýňovém oleji snižuje riziko osteoporózy.

Dýňový olej jako zdroj dobré nálady

Dýňová semínka, ze kterých se olej lisuje, mají vysoký obsah aminokyseliny tyrptofanu, ze kterého vzniká neurotransmiter serotonin. Ten hraje důležitou roli v tom, jak se každý den cítíme. Nedostatek serotoninu způsobuje změny nálady, deprese, stavy podrážděnosti, agresivitu, ale také poruchy spánku.
Užívání dýňového oleje je tak jedním z mnoha přirozených způsobů jak pomoci svému tělu vyprodukovat dostatečné množství látky, která podpoří naši dobrou náladu i kvalitní spánek.

Elixír krásy

Jelikož obsahuje velký podíl vitamínu E a zinku, báječně se hodí pro kosmetické účely, tedy blahodárně působí na pleť i vlasy. V prvním případě úspěšně bojuje s akné a nedokonalostmi, značně zmírňuje svědění v případě atopického ekzému, v tom druhém se vlasy méně lámou a dokonce i tolik nevypadávají. (Navíc vlasy ošetřené zábalem z dýňového oleje nejsou přebytečně mastné, jako třeba u oleje olivového.)
Za ozdravnou kúru z černého zlata poděkují i vysušené ruce a okolí nehtů, které je s příchodem zimy čím dál víc namáhané. Ale to rozhodně není všechno! O zdravotní prospěšnosti oleje se tradují hotové legendy.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve