Jak správně a jak často čistit uši? Nejhorší jsou vatové tyčinky!

 Zdraví 
12. října 2017 15:48 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Naprosto nejčastější a dá se říci, že i nejhorší způsob čištění uší u lidí je pomocí vatových tyčinek Shutterstock
Ušní maz je jedna z těch věcí, které nám neustále otravují život. Nesprávná technika čištění zvukovodu může vést k poranění bubínku nebo sluchových kůstek. Také můžete hůře slyšet či se vám může vytvořit špunt, který ucpe zvukovod a bude tlačit na bubínek.

Ušní maz je v určité míře dobrá věc. Jeho úkolem je zadržovat bakterie a nečistoty, které by se mohly dostat až k ušním bubínkům. Takže tenká vrstva ušního mazu je naopak žádoucí. Ušní maz není problém, pokud ho samozřejmě není moc.

I když vatové tyčinky jsou nejčastějším způsobem čištění uší, lékaři z jejich používání nejsou velmi nadšení. Správná technika čištění uší totiž vypadá úplně jinak!

V některých případech vám při nesprávném čištění může i vytéci z ucha troška krve. Dále si také zaděláváte na vytvoření mazové zátky. Dochází tak přesně k pravému opaku, než bylo původně myšleno.

Tyčinky do uší

Ušní maz chrání zvukovod před zanesením nečistotami a bakteriemi. Je-li však ušního mazu příliš, může dočasně snížit sluch. K šetrnému čištění ušního mazu slouží známé vatové tyčinky do uší s jemným mikrovláknem. Problém ale je, že „šťouráním“ se v uchu vatovými tyčinkami, uši nečistíte. Ve skutečnosti ušní maz posunete hlouběji směrem k ušnímu bubínku, kde se z mazu postupně vytváří špunt. Kvůli němu vám časem začne hučet v hlavě a budete hůř slyšet. A takový špunt už vám z ucha dostane jen lékař. Navíc při čištění vatovými tyčinkami můžete poškodit ochrannou vrstvu v ušním kanálu, kam se pak snáze dostane infekce.

Při čištění uší ale dávejte pozor, abyste nečistoty šetrně namotali na tyčinku a nevtlačovali je do zvukovodu. Nahromaděný ušní maz by mohl vytvořit nežádoucí zátku. Vatové tyčinky jsou ta nejjednodušší možnost, jak se ho zbavit, ale taky zároveň ta nejhorší.

Svíčky

Vyzkoušet můžete také speciální svíčku. Tato svíčka slouží k čištění uší a funguje tak, že maz v uchu roztaje a následně se podtlakem vytáhne ven. Ušní svíčku zakoupíte v lékárně, rozhodně se nejedná o nic drahého.

Olej

Doporučuje se také čištění olejem. Použít můžete olivový olej nebo dětský olejíček. Kápněte do ucha opravdu jen malou kapku oleje, ušní maz tak zvláční a lépe z ucha dostane ven. Poté ucho vypláchněte vlažnou vodou.

Průplach ucha

Mezi další způsoby čištění uší patří například výplach pomocí stříkačky, tuto metodu by však měl aplikovat raději odborník. Stejně tak ušní spreje, které předepisuje lékař, vždy raději konzultujte. Známou radou je také použití peroxidu vodíku. Když si do ucha kápnete jednu, dvě kapky tohoto roztoku, který dostanete opět v lékárně, necháte všechny nečistoty z ucha vyšumět a poté budete mít ucho čisté. 

Jak často čistit uši?

Potřeba a nutnost čištění uší je individuální. Při běžné produkci ušního mazu stačí vyčistit uši jednou za týden. Pokud však máte zvýšenou produkci mazu, uši si čistěte tak často, jak je třeba, aby se nestaly estetickým problémem. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47