Pivo není pouze nápoj. Je to koktejl prospěšných látek, který má široké využití

 Zdraví 
12. října 2017 10:11 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bez nadsázky se dá říct, že pivo je všelék Shutterstock
A proč má pivo příznivý vliv na náš organismus? Jednoduše proto, že se připravuje výlučně z přírodních složek - z obilných zrn, chmele, vody a kvasnic.

Pivo je koktejl zdraví prospěšných látek. Má výživnou hodnotu i dietetické účinky. Pomáhá k uvolnění a k dobré náladě i po větší zátěži.

Když naše babičky chtěli mít zdravou a vláčnou pokožku, používali k tomu pivní kvasnice nebo rovnou pivo. Skvěle působí na kůži, kterou vyživí, zjemní, omezí akné a vyrážky, a také ovlivní pozitivně vlasy a nehty. 

Co vlastně pivo obsahuje?

  • Vitamin B1 - thiamin, který odbourává ve tkáních sacharidy, tzn. že dodává tělu energii, dále má význam pro růst, trávení a nervovou aktivitu
  • Vitamín B2 - riboflavin - je protetickou skupinou pro organismus důležitých oxidačně redukčních enzymů
  • Niacin, který se významně podílí na výživě buněk
  • Vitamin B6 - ten hraje důležitou roli při metabolismu a absorpci bílkovin, reguluje roli tuků a sacharidů, pomáhá správné funkci nervového systému a tvorbě červených krvinek
  • Kyselinu listovou, která je základním vitaminem, který podporuje tvorbu červených krvinek, metabolismus aminokyselin a obnovu veškerých buněk v těle.

Vyzkoušejte si doma pivní medicínu

Po léta se pivo využívá i v kosmetice. Pivovarské kaly se přidávaly do omlazujících lázní už ve středověku. Extrakty z chmele se staly součástí mnoha krémů, pleťových vod a mlék pro citlivou pleť, případně pro pleť se sklonem k akné. 

Udělejte si doma svojí pivní kosmetiku:

Pleťová pivní maska na mastnou pleť a akné

Umíchejte tuhou kaši ze 4 polévkových lžic pivovarnických kvasnic, 1 lžičky medu a destilované vody. Naneste na obličej a nechte 10 minut působit, poté umyjte vlažnou vodou. Nemáte-li kvasnice, můžete pivo použít rovnou jako pleťovou masku. Pomocí vaty naneste pivo na obličej, nechte 5 minut působit a poté obličej omyjte vlažnou vodou.

Pivní šampón pro lesklé vlasy

Řádně promíchejte 1 lžičku piva, 1 žloutek, 1 polévkovou lžíci vlasového šampónu, vetřete do vlasů a nechte působit asi 5 minut, poté opláchněte.

Zdá se vám to být příliš komplikované? Tak vetřete pivo přímo do vlasů, zabalte do ručníku a nechte 5-10 minut působit, poté vlasy umyjte.

Jak příznivě pivo působí na náš organismus

Kromě diuretických (močopudných), laxativních (proti zácpě) a sedativních (proti nespavosti) účinků piva vystupují do popředí zejména jeho příznivé účinky na srdečně-cévní soustavu. Poslední studie ukazují, že mírná konzumace piva snižuje riziko srdečně-cévních chorob.

Alkohol obsažený v pivu

  • zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu v krevním séru
  • snižuje hladinu tzv. fibrinogenu v séru a tím snižuje riziko tvorby tzv. vmetků (trombů) ucpávajících cévy a kapiláry
  • potlačuje shlukování krevních destiček, které vede ke zvyšování hustoty krve
  • snižuje riziko náhlých srdečních příhod

Bez nadsázky se dá říct, že pivo je všelék. A jak vidíte, hodí se nejenom na hašení žízně. I když k tomuto účelu ho mnozí z nás používají nejraději. Jak příznivě ovlivňuje konzumace piva lidské tělo, si přečtete v našem dalším článku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47