Většina lidí neumí správně chodit. Jestliže chodíte přes patu, týká se to i vás

 Zdraví 
18. října 2017 14:25 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Že není nic přirozenějšího, než právě chůze? Omyl. Špatná technika navíc vede k mnoha neduhům. Shutterstock
Chodit se většina z nás naučila už dávno. Jenže špatně. Proto má každý druhý propadlou klenbu, problémy s páteří, ostruhu na patě a řadu dalších problémů. Dobrá zpráva je, že správné chůzi se můžete naučit. Nepřijde to ze dne na den, ale zvládne to každý.

Zdá se vám divné, že by dospělý zdravý člověk neuměl chodit? Je tomu ale tak. Většina lidí má díky moderním botám chůzi nastavenou zcela nepřirozeně. Většina z nás totiž napadá jako první na patu, což může vést k řadě problémů.

Projevy špatné chůze

Možná se ptáte: "Co je špatného na chůzi přes patu? Mám snad chodit přes špičku?". Nikoliv. Na chůzi přes patu není nic špatného. Problém je v tom, že pata by se při chůzi měla na zem pokládat, ale ve většině případů se spíš jedná o dopad. Na příliš rychlý a ostrý došlap není pata stavěna a noha v pak nemůže poskytovat dostatečné tlumení. Dopad na patu tedy ne!

Dalším problémem je, že většina lidí už špatně začne. Pokud stojíte a vaše kolena jsou propnutá, může se stát (a stává se to často), že se shrbíte a hlava vám klesne níž k zemi, čímž se shrbení ještě prohloubí. Vaše chůze je pak nejspíš zahájena nikoliv nohou, ale hlavou. Hlava jde napřed, za ní tělo a za tělem rychle vykročí noha, aby stihla zbrzdit „pád“ těla. Jedinou možností, jak zabránit pádu (což vyhodnotí vaše tělo, že se právě děje), je rychle a tvrdě dopadnout na patu.

Změna začíná v postoji

Chcete-li svůj způsob chůze změnit, musíte změnit nejprve držení těla. Správná chůze vychází z rovného stoje, ve kterém jsou kolena pokrčená, aby mohl být zbytek těla vzpřímený. Hlava je vytažená za temeno – pozor, aby nebyla skloněná k zemi! Chodník úplně stačí sledovat pouze pohybem očí, nikoliv skloněním celé hlavy.

Správná technika chůze

Buďte trpěliví. Změn bude nejspíš mnoho a zpočátku se budete muset opravdu kontrolovat. Zaměřte se především na:

  • kratší krok – abyste uhlídali lehké položení paty na zem, nemůžete dělat dlouhé kroky
  • pomalá chůze – zpomalte hlavně v začátcích, abyste se správnou techniku naučili opravdu dobře. V případě, že budete potřebovat zrychlit, raději popoběhněte – v běhu se jako první na zem pokládají bříška prstů, takže vaše pata zůstane nedotčena
  • pokrčené nohy – pokrčíte-li nohy v kolenou, váš pohyb bude ladnější a pružnější
  • plosky rovně – vaše chodidla by měla být rovně ve směru chůze – pozor na vytáčení dovnitř nebo ven
  • využívejte prsty – k odrazu do dalšího kroku používejte aktivně palec
  • používejte celé plosky – svou váhu rozložte při chůzi na celá chodidla

Různé povrchy = různá chůze

Také záleží na povrchu. Čím měkčí povrch, tím si můžete dovolit dělat delší krok a těžiště posouvat více dopředu. Naopak čím tvrdší povrch, po kterém kráčíme, tím kratší kroky bychom měli dělat. Na trávě, písku, koberci, ale i ve městě můžete zkusit chodit bosi. Vaše noha vám brzy sama správnou techniku naznačí. O chůzi naboso jsme psali v tomto článku.

Test správnosti chůze

Abyste si otestovali, zda se vaše technika chůze zlepšuje, zkuste občas popojít se zacpanýma ušima. Zvuk je totiž to, co vám mnoho prozradí. Správná chůze totiž není slyšet vůbec.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47