Trápí vás afty? Zkuste nejúčinnější přírodní prostředky

 Zdraví 
25. října 2017 11:09 / Monika Thomsonová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Afty jsou rovněž spojovány s oslabenou imunitou nebo stresem Shutterstock
Bolestivý vřídek v ústech, který vás dokáže pořádně potrápit. To jsou afty, které se objevují nejčastěji pod jazykem, u kořene dásní, na vnitřní straně tváří a rtů. Příčina vzniku je záhadou nejen pro nás, ale i pro lékaře.

Afty v ústech je jeden z nejběžnějších problémů, se kterým se setkává více než 20% populace. Mnozí se domnívají, že jejich vznik je podmíněn viry a bakteriemi v ústech, které se mohou šířit v důsledku nedostatečné péče o ústní dutinu nebo při nadměrné spotřebě tabáku. Afty jsou rovněž spojovány s oslabenou imunitou nebo stresem. 

Z čeho se dělají afty?

Příčin může být mnoho, nejčastější jsou ty následující:

  • Snížená imunita, stačí prodělaná chřipka nebo prostá únava
  • Stres
  • Nedostatek vitaminů, železa nebo kyseliny listové
  • Zvýšená citlivost na některé složky zubních past (např. fluor)
  • Příliš tvrdý zubní kartáček
  • Alergie na konzervanty v pokrmech (kyselina benzoová, sorbová)
  • Konzumace příliš kořeněných jídel, aromatické zeleniny či citrusů
  • Ústní dutinu narušuje zubní protéza či rovnátka
  • Kouření a konzumace nadměrného množství tvrdého alkoholu

Afty většinou během několika dní odezní. Někdy však bývají pořádně bolestivé a je vhodné přistoupit k účinné domácí léčbě.

Tea tree olej

Olej z čajovníku obsahuje antibakteriální látky, které jsou ideální k léčbě vředů v ústech. Je to nejpoužívanější prostředek, který se nachází v mnoha domácnostech. Stačí, když smícháte 3 kapky oleje z čajovníku s 1 čajovou lžičkou vody. Takto připravenou tinkturu naneste na kousek vaty nebo tyčinku do uší a potřete jí afty v ústech. Pro co nejlepší výsledky se doporučuje tuto tinkturu na postižené místo aplikovat nejméně 2 až 3krát denně.

Slupka z granátového jablka

Hojivé a antibakteriální účinky slupky z granátového jablka pomáhají chránit ústní dutinu a léčit tak podrážděnou a zanícenou ústní sliznici. Připravte si odvar z jedné čajové lžičky sušené slupky z granátového jablka a jednoho šálku vody. Slupku přidejte do vody a nechte ji vařit přibližně 10 minut. Následně nechte louhovat při pokojové teplotě a až bude odvar studený, tak ho přeceďte. Odvar nechte v ústech na afty působit na alespoň 2 minuty. Pro rychlejší léčbu opakujte 2krát denně.

Březová ústní voda

Březové listy mají antiseptické a léčebné vlastnosti, které mohou při lokální aplikaci urychlit regeneraci pokožky. Připravte si z nich ústní vodu. Jak na to? Smícháte 1 lžíci sušených březových lístků a ½ šálku vody. Směs přibližně 10 minut povařte. Po vychladnutí používejte jako ústní vodu, kterou si budete ústa vyplachovat 2 až 3krát denně.

Znáte další způsoby, které vám pomáhají předcházet a léčit afty? Podělte se o ně.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47