Zapomeňte na bolest kolen. Máme pro vás sedm účinných pomocníků

 Zdraví 
12. listopadu 2017 10:19 / Monika Thomsonová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Bolavé koleno vás může vyřadit z běžného fungování Shutterstock
Bolavá kolena dokáží snadno zkomplikovat provádění každodenních činností a v mnohých případech nám výrazně ztěžují pohyb. Koleno je složitý kloub a tak může bolest způsobovat mnoho faktorů.

Ozvat se mohou stará zranění, vazy nebo třeba opotřebované chrupavky. Bolavá kolena netrápí jen starší ročníky, ale stále více  i mladší věkové kategorie.

Pomoc nemusíme hledat pouze u lékaře. Někdy se stačí spolehnout na přírodu. Různé rostliny, bylinky, potraviny či jiné suroviny mají množství účinných látek, které dokáží nepříjemnou bolest potlačit. Prozradíme vám, které z nich se vyplatí vyzkoušet.

Eukalyptový olej

Esenciální olej z eukalyptu může představovat úlevu nejen pro vaše dýchací cesty, ale i pro kolena. Tento přírodní olej má totiž mimo jiné i analgetické účinky. Proniká hluboko do kůže a dokáže tak zmírnit bolesti kolen. Pro ještě lepší výsledek smíchejte pár kapek eukalyptového a mátového oleje a přidejte trochu olivového oleje. Směsí potřete bolestivá místa a po hodině je opláchněte vlažnou vodou.

Epsomská sůl

Síran hořečnatý, neboli epsomská sůl, má řadu pozitivních účinků na lidský organismus. Tato sůl je známá hlavně díky schopnosti zklidňovat nervový systém, uvolňovat svalové napětí a také zbavovat tělo škodlivých látek. Epsomská sůl dokáže odstraňovat z tkáně přebytečnou tekutinu, čímž pomáhá uklidnit bolestivá a oteklá kolena. Ideální je použít ji jako přísadu do horké lázně. Kolena nechte v lázni alespoň 15 minut.

Bříza

Velkým pomocníkem při léčbě bolestivých kolen je bříza. Obklad z březového listí si připravíte velmi jednoduše. V půl litru vody povařte na mírném ohni hrst sušeného listí po dobu alespoň pěti minut. Vodu sceďte a teplé listy přiložte na bolestivá místa. Do odvaru namočte látku nebo gázu a použijte jako obklad a současně obvaz přes teplé listí. Opakujte podle potřeby a bolest by měla ustoupit.

Kostival

Kostival lékařský je velmi známá léčivá rostlina, která dokáže člověku pomoci s celou řadou zdravotních problémů a výborně pomáhá i při bolestech kloubů. Čerstvé lístky byliny nadrobno nakrájejte, nasypte do malé nádobky s dobrým uzavíráním a zalijte panenským olivovým olejem. Připravenou směs nechte dva týdny odstát na teplém místě. Po scezení používejte olejíček přímo na bolavá místa. O super vychytávce, jak se zbavit bolestí kloubů, jsme psali zde.

Kokosový olej

Kokosový olej má skutečně mnohostranné využití. Mimo jiné má i silné protizánětlivé vlastnosti. Půl šálku kokosového oleje ohřejte na mírném ohni a teplý jej vetřete na bolestivá místa, nechte působit klidně několik hodin a následně smyjte. Proceduru je vhodné opakovat dvakrát denně.

Hořčičné semena

Hořčičná semínka výrazně podporují prokrvení a regeneraci kloubů. Právě proto vám mohou pomoci od nepříjemné bolesti. Hrst semen rozdrťte v hmoždíři a zalijte třemi lžícemi teplé vody. Směs natřete na gázu nebo kus látky a přiložte na bolavé koleno. Za několik minut ucítíte jemné pálení. Tehdy obklad sundejte. Proceduru opakujte každý druhý nebo třetí den vždy si však nechte jeden den pauzu.

Bylinné čaje

Bolavá kolena můžete léčit i bylinnými čaji. Čaj ze sušených borůvek je vynikající při léčbě bolesti kolen, která je způsobena artritidou a poradí si i se záněty a otoky. V šálku zalijte jednu polévkovou lžíci sušených borůvek vroucí vodou a nechte louhovat 15 minut. Sceďte a po vychladnutí oslaďte medem. Tento čaj pijte vždy čerstvý, dopřejte si ho jednou denně. Vhodný je i čerstvý zázvorový čaj a čaj z pampeliškových listů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47