Víte co je snoezelen?

 Zdraví 
21. listopadu 2017 08:10 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pro snoezelen je důležitá místnost pro multismyslovou stimulaci Internet
Možná jste ještě nikdy neviděli toto divné slovo ani napsané. Jde o zajímavou relaxační techniku. Máme pro vás i další informace.

Jak se to vlastně vyslovuje

Můžete se setkat s různou výslovností i od lidí, kteří se metodou zabývají podrobně. Protože jde o slovo z holandštiny, mělo by se vyslovovat zhruba „snuzelen“. Pokud ho ale vyslovíte jinak, nikdo se na vás asi zlobit nebude.

Co to je

Název metody je odvozen od holandských slov čichat a dřímat. Metoda se začala rozvíjet v sedmdesátých letech minulého století v Nizozemí. Jejím cílem bylo aktivizovat klienty s několikanásobným postižením prostřednictvím smyslů. Koncept byl dále rozvíjen různými psychology, psychiatry, speciálními pedagogy a dalšími nadšenci. Od devadesátých let se objevuje i u nás.

Speciální prostředí

Terapie se většinou odehrává ve zvláštním prostředí, které slouží k multismyslové stimulaci. Místnost je zajímavě barevně řešená. Jsou v ní různé bublinkové sloupy, hvězdy na stropě, aromatická lampa, měkké posezení. Důležitá je i možnost změnit prostředí podle věkové kategorie klienta.

K čemu je to dobré

Metodu snoezelen lze použít k různým účelům. V první řadě působí jako relaxační metoda. Vědci ale prokázali, že zlepšuje naše zdraví. Odstraňuje totiž stres, zlepšuje stavy deprese a tlumí agresivitu. Hodí se i v rámci paliativní péče. Velmi prospěšná je tato metoda u poruch ADHD. Snoezelen aktivizuje člověka, přináší radost ze života i pocit vzájemného sdílení.

Co říkají ti, kdo metodu používají

Relaxace, chvíle pro sebe, sluch, zrak, čich, chuť, hmat, zklidnění smyslů, možnost volit podle sebe, vnímat a poznávat sám sebe, mít na sebe čas. Všechno toto může být snoelezen.

Relaxační metoda, která vás může na chvíli vyvést ze stresu a koloběhu všedního života. Půl hodinka týdně hravé relaxace se skládá k půlhodince a za pár měsíců objevíte vnitřní svět, který vám bude oporou všedního dne.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod