Jídlo jako prevence: Co jíst a nejíst, abychom se vyhnuli mrtvici

 Zdraví 
26. listopadu 2017 08:33 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Špenát, mrkev i avokádo jsou dobrou prevencí mrtvice Shutterstock
Mrtvice, cévní mozková příhoda, CMP, iktus – názvy obávané a velmi rozšířené nemoci. Můžeme ji ovlivnit také tím, co jíme? Určitě. A informace o tom najdete v tomto textu.

Co je mrtvice

Mrtvice je způsobena ucpáním některé cévy v mozku. Dojde ke špatnému zásobení dané části mozku okysličenou krví a následně k odumírání tkáně. Pokud není postižena velká část mozku a pokud se nemocný dostane v čas k lékaři, který podá speciální preparát na rozpouštění sraženin, dá se hodně zachránit a někdy je člověk po mrtvici opět zcela nebo téměř v pořádku. Mnoho lidí ovšem příznaky podceňuje, k lékaři nejde a nesou si trvalé následky.

Mnoho pacientů ovšem také na tuto chorobu umírá. Místo ucpání dojde někdy naopak k protržení cévy a ke krvácení do mozku s podobně fatálními následky. V obou případech je na vině špatný stav cév.

Co je příčinou

Za mozkovou mrtvici někdy mohou genetické dispozice. To se týká například osob, které mají zvýšený cholesterol a toto zvýšení nepochází ze stravy, ale je geneticky podmíněno. Na vině je samozřejmě stres, kouření, alkohol a samozřejmě strava. Jídlo plné sacharidů a minimum zeleniny či ovoce. To jsou doslova zabijáci. Přitom máme tyto věci zcela ve svých rukách, je na našem rozhodnutí, co budeme jíst a co budeme pít.

Co jíst

Pokud se chcete vyhnout mrtvici, zařaďte do svého jídelníčku určitě zeleninu. Pravidelně každý den jezte nejlépe před dalším jídlem zeleninový salát. Dělejte si všelijaké pestré saláty. Výborné jsou pochopitelně ty listové, ale skvělé jsou též zelné. Proti možnosti mrtvice skvěle účinkuje obyčejná mrkev, kterou si můžete dopřát klidně každý den a snížíte si tak riziko mrtvice o 68 procent. Podobně působí také špenát. Optimální dávka je ale celých 400 gramů denně, takže se neomezujte. Lepší je pochopitelně ten listový.

Výborný je též zelený čaj nebo i kvalitní černý čaj. Jezte také jídlo bohaté na draslík. Hodí se i červená řepa, sušené meruňky, vařené zelené fazolky či banán. Používejte kvalitní olivový olej, mírně máslo či kokosový olej. Výborný je česnek, který omezuje záněty v těle a tím chrání i vaše cévy. Mořské ryby z volného moře jsou skvělou volbou. Nepodceňujte pitný režim. Dostatek obyčejné vody nebo vody s citronem je velmi účinným způsobem v prevenci mrtvice.

Co nejíst

V jídle omezte nebo úplně zrušte konzumaci cukru a bílé mouky, obzvlášť v kombinaci s tukem. Nekonzumujte margaríny. Nepijte v nadměrném množství minerální vody, které obsahují spoustu soli a zanášejí naše cévy. Omezte solení kuchyňskou solí, která se dá nahradit mnohým chutným kořením. Nepijte alkohol, jen příležitostně si dejte skleničku vína či piva pro chuť. Nejezte jen tučné. Zvlášť ti, kdo mají potíže s cholesterolem, musí v tomto držet dietní opatření.

Další opatření

Hlídejte svůj krevní tlak, ale do normálu ho dostávejte přirozenou cestou – omezením solení, cvičením, vynecháním sladkostí, zhubnutím. Vyhněte se stresům, buďte často v pohybu, relaxujte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008