Máte rýmu a usilovně smrkáte? Hrozí vám nepříjemné zdravotní problémy

 Zdraví 
27. listopadu 2017 11:04 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Častým smrkáním si můžete přivodit i zánět středouší Shutterstock
Máte rýmu a usilovně smrkáte? Jenomže to neděláte dobře. Naopak. Usilovným smrkáním si můžete ještě více přitížit. Při rýmě smrkejte co nejméně.

Taky vám doma určitě říkali, že pokud nebudete při rýmě smrkat, budou vám píchat uši. Jenomže ta pravděpodobnost, že skončíte na ušním je mnohem vyšší, pokud budete naopak usilovně vysmrkávat. Málokdo si totiž uvědomuje, že při rýmě není nos ucpaný hleny, ale oteklou sliznicí. Pokud se tedy snažíte smrkat, zvýšíte tlak v oblasti nosohltanu a vzduch bude mít tendenci uniknout někam jinam. Tak se mohou viry rozšířit do sluchové trubice či vedlejších nosních dutin a způsobit tam další zánět.

Hleny nejsou škodlivé

Možná to bude znít divně, ale hleny z nosu jsou velmi důležité pro naše zdraví. Fungují totiž jako ochranná bariéra a pomáhají udržovat tkáň stále vlhkou, aby nevysychala. Při rýmě a nachlazení s tímto hlenem z nosu odcházejí škodlivé látky, které v těle máme, jako jsou bakterie nebo prach. Proto se také při rýmě tvoří mnohem více hlenů.

Co tedy dělat?

Je potřeba zlepšit průchodnost nosu. Toho docílíte nosními kapkami, které snižují otok sliznice a navíc i ředí hlen. Hlen totiž brání správné funkci nosu, člověk má sklon dýchat ústy. Navíc se hlen může posouvat nosohltanem do dolních cest dýchacích, středouší či do nosních dutin, a tam může způsobit zánět. Kromě nosních kapek pomáhají také tablety. Většinou jde o nějakou variantu protizánětlivých léků či léků na bolest (paracetamol, ibuprofen) obsahujících navíc látku snižující otok nosu. Vyzkoušejte i nosní konvičku. Tu seženete v každé lékárně.

Tipy našich babiček

Na ucpaný nos skvěle funguje ještě jeden trik. Ponořte si ruce po lokty do horké vody. Na rukou se rozšíří cévy a v nose se následkem toho sníží otok. Pokud navíc budete horkou páru inhalovat, pomůžete tak zničit viry. Někteří dokonce doporučují v počáteční fázi rýmy nahřívat dutiny fénem. Pokud se rýma rozjede naplno, tato metoda nepomáhá. Vyzkoušejte také ženšen. Ten pomáhá i při rýmě. O jeho použití jsme psali zde.

Hodně pijte

Nezapomínejte pravidelně doplňovat tekutiny. Ideální je voda nebo bylinné čaje, které jsou určené na nachlazení. Obsahovat by měly lípu, černý bez, heřmánek, sléz nebo chmel. Vyhněte se černému čaji a kofeinovým nápojům, které hled spíše zhušťují, protože odvádí vodu z těla. Pro zvýšení léčivého efektu je dobré do čaje přidat citrón - kvůli vitamínu C. Pokud citrón dáte do vařícího čaje, zničíte vitamín C. Jeho rozklad také urychluje přítomnost železa, tedy kovové lžičky.

Chlad a vlhko

Nezapomeňte si před spaním snížit teplotu v místnosti. Chlad vám pomůže sliznice stáhnout a bude se vám i lépe dýchat. Rovněž si v pokoji zvlhčujte vzduch, například mokrým ručníkem nebo zvlhčovačem vzduchu. Do některých můžete přidat i éterické oleje. Při rýmě je dobrý eukalyptus.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008