Zázrak ze Sibiře: Ošklivě vypadající houba má úžasné léčivé účinky

 Zdraví 
27. listopadu 2017 09:14 / Bronislava Silná
  2
📷
3 fotografie v galerii
Ošklivě vypadající houba má výborné léčivé účinky Shutterstock
Příroda občas člověku nadělí zajímavé rostliny, které mají velké léčivé účinky. Jedním ze zázraků přírody je houba Čaga (Chaga). Seznamte se s ní prostřednictvím našeho článku.

Co to je za houbu

Celým jménem se jmenuje Rezavec šikmý. Parazituje na různých stromech, ale podle názorů znalců je nejlepší, pokud roste na bříze. Patří mezi choroše. Roste zejména na Sibiři, ale s Čagou se lze občas setkat i jinde. Při běžné procházce byste ji ale stejně minuli. Většinou totiž vypadá jako kus kmenu. Jako každý parazit si bere potřebné živiny ze stromu.

K čemu je Čaga dobrá

Čaga se na Sibiři užívá už dlouhý čas a je považována za silný lék proti různým nemocem. Je to proto, že jde o účinný antioxidant, který stimuluje činnost imunitního systému. Látky obsažené v houbě zpomalují proces stárnutí. Obsahuje celou řadu vitaminů, stopových prvků a dalších zajímavých látek. Podle posledních výzkumů polských vědců je Čaga schopna zastavit růst rakovinných buněk. Pokud tedy selže běžná prevence proti této nemoci, o které jsme psali i na našem webu, mohli byste uvažovat o houbě Čaga.

Typické použití

Asi nejdelší dobu je houba využívána prostě jako léčivý čaj, který má pozitivní účinky na trávicí trakt. Zklidňuje žaludek, dvanácterník a střeva. Nejde ale jen o zklidnění. Čaga léčí vředy a záněty střev. Zbystřit by proto měli všichni, kterým lékaři diagnostikovali dráždivý tračník, Crohnovu nemoc a další zánětlivá onemocnění.

Tím ovšem výčet možností nekončí. Houba má silné detoxifikační účinky a působí pozitivně na jaterní činnost, činnost slinivky břišní a ledvin. Má vliv i na další vnitřní orgány, například na slezinu. Pomáhá při rakovině prsu, žaludku, jater a dalších závažných onemocněních, kde posiluje léčebné účinky ostatních léků a sama zastavuje rakovinné bujení. Pro své působení na slinivku je Čaga dobrým pomocníkem při léčení cukrovky. Bez zajímavosti není ani účinnost houby na různá autoimunitní onemocnění. Pomáhá prokazatelně i nemocným lupénkou.

Jak se užívá

Existuje několik možností, jak houbu používat. Vzhledem k tomu, že se obyčejně nedostanete přímo ke zdroji, budete odkázáni na nákup připravených produktů. Existují ale lidé, kteří tuto houbu dokonce úspěšně pěstují. Pro běžné pití je vhodný čaj z Čagy. Prodává se již porcovaný. Nemá tak silný účinek jako jiné preparáty, ale postačí na stimulaci imunity a pozitivní vliv na trávicí systém. Abyste účinek zaregistrovali, je třeba pít čaj pravidelně a dlouhou dobu.

Pro silné léčebné účinky je možné uvařit léčivý čaj tak, že namočíte tři šálky mleté houby do 3,5 litru vody na dvě hodiny. Spolu s houbou máčíme 50 pupenů borovice, 50 gramů řebříčku obecného, 50 gramů plodů šípku, pět gramů pelyňku a 200 gramů šťávy z aloe. Po dvou hodinách vše pomalu vaříme. Necháme přes noc odležet, přidáme ještě jednu dávku aloe, 400 gramů medu a 250 gramů koňaku. Dáme do menších lahví a uložíme v chladničce. Děti do pěti let užívají třikrát denně jednu čajovou lžičku, děti do patnácti let dvě čajové lžičky a dospělí třikrát denně jednu polévkovou lžíci. Užívá se vždy před jídlem.

Pokud chcete přeci jen na vlastní kůži vyzkoušet maximálně silné účinky čagy, budete muset sáhnout po výtažku neboli extraktu. Při výběru produktu mějte na paměti, že aby měl extrakt z čagy maximální účinnost, měl by obsahovat alespoň 40 % polysacharidů a neměla by v něm být přidána žádná plnidla a aditiva.

Kromě toho existují také tinktury a další připravky, například kapsle. Pro konkrétní využití na vaše obtíže si proto snadno vyberete.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod