Nebojte se běhat i v mrazivých teplotách. Na co si ale musíte dát velký pozor?

 Zdraví 
07. prosince 2017 07:45 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud zvolíte správné oblečení i obuv, můžete běhat celou zimu Shutterstock
Řada milovníků běhání odloží své tenisky do skříně již s prvním příchodem mrazíků. Ale přitom se tohoto, v poslední době tolik oblíbeného, sportu vzdávat vůbec nemusíte. Běhat se dá v každém ročním období, a to dokonce i při teplotách bod bodem mrazu.

Běhat můžete i v zimě, ovšem někteří lidí se bojí uklouznutí nebo promrznutí. Pokud dodržíte několik zásadních pravidel, pak vězte, že se můžete tomuto sportu bez obav věnovat i nadále. Důležité je zvolit správné oblečení a dostatečně se hýbat.

Velké mrazivé teploty nejsou překážkou

Jakmile spadne teplota pod bod mrazu, začne se všude řešit otázka, do kolika minusových stupňů se dá běhat, do kolika stupňů je to zdravé a kdy už je lepší vůbec nevystrkovat nos a zůstat někde pěkně v teploučku. Jednoduše řečeno. Běhat můžete třeba i při teplotách – 15 stupňů, ale pořád je třeba mít na sobě odpovídající oblečení a obutí.

Vrstvit, vrstvit a zase vrstvit

Při nízkých teplotách musíte prostě oblečení důmyslně vrstvit. Pokud se oblečete příliš teple, hrozí vám propocení, pokud zase málo, hrozí podchlazení. To, zda jste zvolili správný počet vrstev poznáte tak, že poté, co vyjdete ven, byste se neměli rozklepat zimou, ale měli byste pociťovat pouze mírný chlad. Jinak se držte starých osvědčených pravidel. První vrstvu by mělo tvořit funkční triko s dlouhým rukávem a rolákem, na něj si dát druhou vrstvu, což by měla být funkční mikina a třetí vrstvu bude tvořit bunda. Podle stupňů pod nulou se pak rozhodnout, jestli zateplená či jen větrovka. Nultou nebo čtvrtou vrstvu zvolte v případě, že teploty už jdou pod – 10 stupňů a víc. Tuto vrstvu může tvořit funkční triko bez rukávů nebo péřová vesta. O tématu, jak vybrat správné funkční oblečení, jsme psali zde.

Bez rukavic a čepice ani ránu

Na ruce si v každém případě navlečte rukavice a nezapomínejte ani na čepici a pod ní tunel, který ochrání krk a obličej a zabrání tomu, abyste vdechovali velmi chladný vzduch. A rovněž si do bot vezměte i teplé ponožky. Co se týče obutí, tak do zimy jsou nejvhodnější pevnější, nepromokavé boty. Pokud byste během tréninku ucítili horko, zkuste si na chvíli sundat rukavice. Za nějakou dobu by se to mělo srovnat. Pokud ne, je to varování, že jste to s oblečením přehnali a hrozí vám propocení.

Není to o rychlosti

Jakmile máte vyřešené oblečení, jste prakticky připraveni. Nezapomeňte však na to, že se vaše tělo musí rozehřát. Jestli se chystáte vyběhnout do teplot, na které vaše tělo není navyknuté, udělejte si zahřívací chvilku doma nebo na chodbě.  Vyběhnete si několikrát schody, skákejte chvíli přes švihadlo, udělejte si pár kliků, dřepů, protáhněte se. Vaše vazy, šlachy, klouby, svaly a krevní oběh se dostanou do tréninkového procesu a vy budete lépe reagovat na výraznější změnu teploty. Myslete také na to, že zimní běh je více o kilometrech než o rychlosti. Fázujte trénink a nezapomínejte na přestávky, kdy nebudete běžet, ale zařadíte meziklus. Jinak by se vám mohlo stát, že vám brzy dojdou síly.

Nezapomínejte na pití

Řada lidí si myslí, že během zimního tréninku není potřeba doplňovat tekutiny. A to je velký omyl. I když se pocitově nepotíte, tak vodu ztrácíte. Důkazem toho je pára, která vám jde od úst nebo zmrazky kolem očí a úst. Takže si opatřete malou termosku na čaj nebo jakýkoliv teplý nápoj, ale bez alkoholu. Protože ten, jak je známo, roztahuje póry a zrychluje únik tepla z těla.

Sprcha a pak do suchého

Pro běhání v zimě platí ještě více než na podzim či na jaře, že hned po běhu byste měli okamžitě zamířit do sprchy a po ní se hned převléknout do suchého.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve