Jíte banány? Dobrovolně se zabíjíte pesticidy

 Zdraví 
10. prosince 2017 10:15 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pěstování banánů má své stinné stránky Shutterstock
Hned po bavlně jsou banány druhou chemicky nejvíce ošetřovanou plodinou světa. Než si vyberete ve vašem oblíbeném řetězci banán, zkuste se podívat na jeho certifikaci a zjistěte si, jaká byla cesta vašeho banánu. Je docela možné, že vás na něj přejde chuť.

Nepřišlo vám někdy zvláštní, že jsou jablka z produkce EU v průměru o čtvrtinu dražší než banány, které k nám přicestovaly z druhého konce světa? Naštěstí si můžete vybrat, jaký banán si zvolíte.

Smutná cesta banánu

Klasický banán bez certifikátu má za sebou smutnou cestu. Pěstuje se na plantážích, kde se na něj valí obrovské množství toxických chemikálií. Tyto banány musí někdo sklidit a zabalit. Dělají to lidé, kteří většinou pracují bez dostatečných ochranných pomůcek. Odnáší to pak jejich zdraví. Tito lidé trpí poruchami dýchání, bolestmi žaludku, ekzémy a alergickými reakcemi, bolestmi hlavy, rozostřeným viděním, schizofrenií a depresí, která je důsledkem dlouhodobé intoxikace. Pesticidy používané při pěstování banánů jsou obrovskou hrozbou pro životní prostředí. Platy pracovníků za sběr banánů jsou v některých zemích tak nízké, že nepokryjí ani základní životní potřeby.

Zdravý banán existuje

Ale jde to i jinak. Máte možnost si koupit banány, které vašemu tělu nepřinesou víc škody než užitku. Které vám dodají vitaminy a minerály a nebudou v nich žádné pesticidy. Můžete mít banány, které nezničily ani zdraví ostatních lidí. Tyto banány navíc nemají na svědomí devastaci naší planety. O výhodách banánu jsme psali také zde.

Jak se v tom vyznat? Který banán je správný?

Banány s certifikací, tedy ty, které nejsou chemicky ošetřeny nebo navíc splňují i jiná kritéria, poznáte podle nálepky Fairtrade, Biobanány nebo Rainforest Alliance.

  • Banány s označením Fairtrade. Tento certifikát zaručuje, že byl obchod s banány spravedlivý. U těchto obchodů je zákaz dětské a nucené práce, pracovníkům se vyplácí dostatečně vysoká mzda, výkupní ceny banánů jsou spravedlivé, budují se dlouhodobé obchodní vztahy a je dbáno na ochranu životního prostředí.
  • Banány s označením Bio mají certifikát ekologického zemědělství. Byly vypěstovány především s ohledem na životní prostředí. Při pěstování je zakázáno používat pesticidy. Zůstávají tak zdravé nejen banány, ale i lidé, kteří se o ně starají.
  • Certifikace Rainforest Alliance tzv. Žabička nezaručuje práci v důstojných podmínkách. Ale při pěstování panují přísnější kritéria na ochranu vodních zdrojů, biodiverzity a půdy. Není zde definována žádná minimální cena, platba předem ani dlouhodobé obchodní vztahy.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008