Šeroslepost může být velmi nebezpečná! Mnoho lidí trápí a ani o tom neví

 Zdraví 
12. prosince 2017 08:13 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Šeroslepost je důležité řešit  Pixabay
Během sychravého počasí lidé netrpí jen kašlem nebo rýmou, ale často také nemocemi očí. Vůbec nejznámější oční chorobou těchto měsíců je šeroslepost. Pokud máte dojem, že zhoršené vidění za šera trápí i vás, měli byste se zamyslet, co s tím. Řešení je více.

Šeroslepost je zhoršené nebo zaniklé vidění za šera a v noci. Pacient trpící touto chorobou se obtížně orientuje v tmavých prostorech, naráží do předmětů, zakopává, má potíže s řízením auta v noci nebo za šera, někdy dokonce ztrácí periferní vidění.

Jak šeroslepost vzniká?

Šeroslepost nemusí být jen vrozenou chorobou, ty jsou naopak poměrně vzácné. Častěji jde o onemocnění způsobené právě oslabením očí a vzácně nedostatkem vitaminu A. Této formě šerosleposti lze poměrně snadno předejít, případně ji i léčit. Zhoršenému vidění je však vždy potřeba věnovat pozornost včas.

Na suché a unavené oči mohou pacienti užívat například preparát na bylinné bázi ve formě tobolek, které se jí a pomáhají tělu produkovat kvalitnější slzy a snižují unavenost očí. O tom, co vše lze pro zdravé oči udělat, jsme psali zde.

Šeroslepost může být velmi nebezpečná

Nejnebezpečnější je šeroslepost za volantem. Vrozená šeroslepost je obvykle doprovodným příznakem nějaké komplexnější oční vady a s takovou diagnózou žadatel o řidičský průkaz neuspěje. Šeroslepost způsobenou nedostatkem vitaminů však můžete získat kdykoliv během života. A právě v podzimních a zimních měsících, kdy je viditelnost celkově horší, může neléčená šeroslepost napáchat spoustu škod.

Obzvlášť řidiči by tak měli pravidelnému doplňování vitaminů věnovat zvýšenou pozornost. Šeroslepost totiž nezpůsobuje jen potíže s řízením auta za šera. Problémem je i mlha nebo hustý déšť. Mnoho řidičů tak trpí šeroslepostí, aniž by o tom věděli, a velmi snadno se stávají hrozbou sobě i ostatním účastníkům silničního provozu.

Vyhledejte lékaře

Každý člověk vidí ve ztížené viditelnosti hůře. Pokud ale máte pocit, že se vám vidění za šera či mlhy zhoršuje, rozhodně neotálejte s oční prohlídkou. O řidičský průkaz se bát nemusíte. Obvykle stačí doplnit potřebné vitaminy. Oční lékař vám může doporučit také polarizační brýle s vhodně zabarvenými skly, nebo laserovou operaci, která vadu odstraní trvale.

Zatímco v případě vrozených forem šerosleposti je léčba složitá, pokud je příčinou nedostatek vitaminu A, stačí ho organismu dodat. Nejbohatším zdrojem vitaminu A není jen mrkev. Důležité je konzumovat pestrou stravu. Nemusí jít vždy jen o ovoce a zeleninu. Velké množství vitaminu A najdete například v rybím tuku, mléku, sýrech, játrech, ale třeba i v kvalitní čokoládě. Zvýšený příjem vitaminu A je navíc vhodné doplnit o omega 3 mastné kyseliny, lutein a zeaxantin, které jsou ve vyváženém množství obsaženy v kvalitních doplňcích stravy. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47