Typické vánoční koření, které vás okouzlí svými magickými účinky. Víte, jak je správně využít?

 Zdraví 
17. prosince 2017 09:34 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Léčivé koření s vůní dálek a Vánoc Shutterstock
Hřebíček je typické vánoční koření. Má ale i generacemi ověřené léčivé účinky. Dokáže nás zahřát i vykouzlit tu pravou atmosféru svátků. Věděli jste třeba, že hřebíček patří mezi významné antioxidanty?

Hřebíček s oblibou přidáváme do punče či svařeného vína a přitom si ani neuvědomujeme, jak příznivě na náš organismus působí. Stačí jedna polévková lžíce, která našemu tělu dodá důležitý mangan, draslík, rostlinné steroly a také vlákninu. Všechno důležité pro naše zdraví!

Už naši předkové věděli o léčivých účincích hřebíčku. Měli jej po ruce vždy, když měli problémy se zuby. Tato koření je totiž skvělým lékem na tišení bolesti zubů. Mohou za to silice, které se v nich nacházejí. Stačí hřebíček rozžvýkat a nechat působit na bolestivém místě. Podle posledních výzkumů patří dokonce hřebíček mezi nejlepší přírodní antioxidanty. Nezapomeňte na správné skladování.

Na co je hřebíček dobrý?

  • Hřebíček je považován za skvělou přísadu do domácích léčiv na artritidu, špatné trávení a mykózy nohou.
  • Dokáže odstranit zápach z úst. Plísně a bakterie už nebudou mít ani šanci!
  • Hřebíček má své místo v alternativní medicíně, kde se využívá při léčbě nedostatku červených krvinek.
  • Asijská medicína využívá hřebíček jako druh koření, které dodává energii a zvyšuje rychlost metabolismu.
  • S kořením se spojují i ​​protirakovinné účinky. Přišli na to autoři studie, kteří zkoumali chemoprotektivní účinky vodního roztoku u hřebíčku. Výsledky studie jsou důkazem toho, jak velkou silou disponuje toto koření.

Jak hřebíček správně použít?

Koření má specifickou štiplavou chuť a je třeba ho používat s mírou. Většina z nás přidává hřebíček do sladkých jídel nebo ho používá k ozdobě citrusového ovoce.

Jsou však i jiné možnosti.

Bolí vás zub? Žvýkejte hřebíček

Je to starý a osvědčený lidový recept, jak utlumit bolest zubů a dásní. Hřebíček má účinek anestetika. Pokud mají jeho silice možnost proniknout do kůže či sliznice bolavého místa, spolehlivě tlumí bolest. Hřebíček tedy umístíme tak, aby se přímo dotýkal příslušné oblasti dásně a necháme ho působit.

Tinktura

Chcete-li využít léčivé vlastnosti hřebíčku, vyrobte si z něj tinkturu. Namočte hrst hřebíčku do lihu a nechte louhovat dva týdny. V případě bolavého zubu nebo paradentózy můžeme dáseň potřít, nebo výtažek kápnout na vatový tampón a přiložit.

Osvěžení dechu

Hřebíček se rovněž užívá k osvěžení dechu. Odvarem můžete vypláchnout ústa. Koření ústní dutinu dezinfikoval a zároveň chrání.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve