Revoluční novinka, která je nadějí pro kardiaky

 Zdraví 
23. prosince 2017 09:41 / Bronislava Silná
  0
📷
1 fotografie v galerii
Když srdce přestane sloužit, je tu naděje díky moderní technice Shutterstock
Česko se stalo třetí zemí na světě, kde získal pacient umělé tepající srdce. Je to budoucnost a naděje, nebo se bude další vývoj ubírat jinudy? Máme zajímavé informace.

V každém případě jde o revoluční novinku, která významně ovlivní možnosti vážně nemocných přežít. V momentu, kdy není k dispozici srdce dárce, kdy hrozí selhání srdce pacienta, není asi mnoho co řešit. V pražském IKEMu dnes umí tyto situace řešit.

Jak srdce vypadá

Jde o pouzdro asi 12 cm dlouhé a vážící 800 gramů. Je sice větší než normální srdce, ale u pacientů, kteří mají své srdce nemocné, má to jejich také větší rozměry. Do budoucna se počítá s novým modelem, který bude asi o 30 % menší, takže bude moci být použito i u drobnějších lidí, kteří by nebyli schopni pojmout to současné.

Jak funguje

Důležitou změnou oproti všem předchozím náhradním srdcím je skutečnost, že toto nové umělé srdce má skutečný tep. Jsou tu dvě komory, které vytlačují krev. Na jejich vstupu jsou pochopitelně chlopně, které brání zpětnému proudění krve. Použitý materiál je nesmáčivý a biologický. Eliminuje se tak možnost tvorby krevních sraženin a je zajištěna kvalitní funkce. Používá se telecí membrána. Skutečnost, že srdce opravdu tepe, je také významná. Předchozí pumpy hnaly krev po těle bez tepu, stále stejným způsobem. Tep má ale pro lidské zdraví svůj význam, a je proto dobré, že u tohoto srdce je zachován.

Jak fungují senzory

Nové umělé srdce je vybaveno různými senzory, které umožňují, aby srdce reagovalo na potřeby člověka. Vyhodnocuje se například krev, která přichází zpátky do srdce a v případě větší potřeby kyslíku se zvyšuje tepová frekvence. Není to ovšem zdaleka jediná vymoženost. Umělé srdce se zkrátka snaží být funkční za všech okolností k prospěchu pacienta. Celkem má na sedmnáct senzorů, které ovládají jeho funkce.

Jaká jsou omezení

K naprosté idyle je ovšem ještě daleko. Od srdce totiž vede kablík, kterým je srdce spojeno s vnější jednotkou, která mu zajišťuje energii a další funkce. Energetická zásoba akumulátorů stačí zhruba na 4 hodiny mimo připojení. To je ale dost na to, aby mohl člověk zařídit různé potřebné věci, jet autobusem, vlakem či navštívit známé. Zásadním omezením je nemožnost koupání. Hygienu je třeba zajišťovat sprchováním, kdy se vnější jednotka dá do nepromokavého obalu.

Možnosti dalšího rozvoje jsou ale různé. Miniaturizace bude výhodná pro pacienty s menším hrudníkem. Případné snížení spotřeby a zvýšení kapacity akumulátorů přinese možnosti pro lepší život pacienta. Možná se ale podaří v budoucnu vytvořit srdce zcela biologické na základě genetické informace konkrétního člověka. A možná se také podaří odstranit některé srdeční nemoci, takže nebude zdaleka taková potřeba srdce měnit. Zatím ale, i vlivem vysoké životní úrovně, hrozí spíš nárůst civilizačních chorob, včetně onemocnění srdce. Rozhodně bychom ale neměli spoléhat jen na zázraky medicíny a o své srdce pečovat. O varovných signálech, že vaše srdce není v pořádku, jsme psali zde

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008