Kost v krku a jiné vánoční komplikace: Jak si s nimi rychle a účinně poradíte

 Zdraví 
23. prosince 2017 12:44 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Včasný odvoz k lékaři je často jediným řešením Shutterstock
Během vánočního večera nebo v následujících dnech se mohou dostavit různé zdravotní potíže, které je třeba řešit. Máme několik tipů.

Kost v krku

Největším strašákem bývá kost v krku, která se při požití kapra objeví poměrně snadno. Kapr má v hřbetní části značné množství drobných kůstek, které jsou ostré. Zrádné bývají i ulomené kousky větších kostí. Jednoznačně se doporučuje mít připravený kousek chleba na zajídání. Poslouží také brambora či jiná potravina. Pokud se vám tento manévr nepodaří, musíte bohužel k lékaři.

Tam nastávají dvě možnosti. Buď je kost nahoře a lékař na ni dosáhne pomocí peánu, nebo je až v jícnu, což už vyžaduje zákrok s uspáním. Jiná možnost bohužel není, protože by zabodnutá kost nejen způsobovala bolest, ale také další komplikace včetně otoku. Problémem je také možnost krvácení. Situace se pak doléčuje i za pomoci antibiotik.

Žlučníkový záchvat

Z přemíry tučného, sladkého a smaženého jídla během svátků vznikne snadno velký zdravotní problém v podobě žlučníkového záchvatu. Ne každý takový stav vyžaduje hned hospitalizaci. Obzvlášť pokud má nemocný s takovými stavy zkušenosti už z dřívějška. Důležité je udržovat žlučník v klidu, přijímat dostatek hořčíku, který uvolňuje stahy svalstva a tlumí křeče. Velmi prospívá pití mátového čaje. Pochopitelně se nesnažte jíst další potravu, ale bolest bývá tak úporná, že nemocný obvykle nemá na jídlo ani pomyšlení. Jestliže se u vás bolest objevila poprvé, nemáte předchozí zkušenosti a bojíte se, raději vyhledejte lékaře. Provedou potřebná vyšetření a vy budete mít klid v tom, že se váš žlučník nerozhodl třeba prasknout nebo jinak ohrozit váš život.

Přejezení, rozhozené zažívání

Dost může člověka během svátků potrápit i skutečnost, že si rozhodíte zažívání. V takovém případě budete cítit nevolnost, nadýmání, bude vás bolet břicho, může se objevit průjem. V každém případě omezte příjem potravy jen na bylinné či černé čaje a dietní potraviny. Pokud se cítíte na úplný půst, není to vůbec špatný nápad. Nesnažte se pít žádné bylinné likéry, situaci by to jen zhoršilo.

Popáleniny

Během svátků se může také snadno stát, že se popálíte. Příčin může být mnoho. Ve zmatku se dotknete rozpálené pánve nebo kamen, spálíte se o svíčku, bude u vás hořet stromek či záclona. Drobné popáleniny můžete ošetřit doma. Postižené místo chladíme. Můžete použít i přímo led. Do dvaceti minut byste měli pocítit významnou úlevu. 

Existují ale i jiné, i když dražší výrobky, které jsou vhodné pro tzv. vlhké hojení. Pokud je popálení rozsáhlejší nebo byla zasažena i spodní část pokožky, případně se jedná o zcela necitlivá místa, u kterých došlo už k přerušení nervových vláken, pak je nutná okamžitá návštěva lékaře. Neváhejte a zavolejte si sanitku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008