Jaká je skutečná pravda o palmovém tuku?

 Zdraví 
26. prosince 2017 08:30 / Šárka Sokolská
  5
📷
4 fotografie v galerii
Tuto surovinu najdete prakticky všude, i v kosmetice Shutterstock
Palmový tuk. Surovina, která je v posledních letech hojně zatracovaná. Řada maminek kvůli tomu pečlivě zkoumá složení každého výrobku, aby hlavně nekoupily nic, co ho obsahuje. A zvláště teď v předvánočním období, kdy se to jenom sladkostmi hemží, je to opět často diskutované téma.

Ale je skutečně palmový olej v porovnání s jinými tuky tak škodlivý? Palmový olej se nachází nejenom ve sladkých pokrmech a pečivu, ale také v margarínech, čokoládě, sušenkách, majonézách, slaných brambůrkách či tyčinkách, v krmivu pro psy nebo v kosmetice. Takže vyhnout se mu úplně je dost náročné, ne-li nemožné.

Dlouho ukrytý

Ještě před čtyřmi lety ho mohli výrobci skrývat na etiketách pod pojem rostlinný olej, což ovšem nyní nemohou. Teda aspoň by neměli. Pokud se tak někomu zdá, že je poslední roky stále více používaný, tak to je na omylu. Prostě se dřív pouze skrýval pod jiným názvem a dlouhá léta jsme ho jedli bez povšimnutí všichni, i jeho rozhorlení odpůrci.

Z čeho se vyrábí

Palmový olej pochází z palmy olejnice guinejské, která má původ v západní Africe. Dnes se pěstuje místo pralesů na Borneu či v Malajsii. Je to levná surovina, která se snadno získává i zpracovává a velice dobře ztužuje. Proto jej výrobci potravin tolik hojně používají.  

Co je na něm špatného

Palmový tuk obsahuje nasycené kyseliny, které, jak je známo, zvyšují hladinu krevních lipidů a vyvolávají tak srdečně-cévní onemocnění. Zatímco ve 100 gramech řepkového oleje je pouze okolo 7 gramů nasycených kyselin, v palmovém oleji je to už 49 gramů. A to je opravdu hodně. Proto palmový tuk je skutečně pro náš organismus nevhodný. Nicméně, ruku na srdce. Kdo sní za den 100 gramů tuku? Ale například i tolik vychvalovaný kokosový olej je podle posledních studií nevhodný pro lidi, kteří trpí na kardiovaskulární choroby. 

Ještě horší transmastné tuky

Palmový tuk tedy sám o sobě není zrovna zdravý, nicméně jsou mnohem horší „zabijáci“, a to transmastné tuky. Ty zvyšují cholesterol a urychlují aterosklerózu. Jsou obsaženy zejména ve ztužených tucích, mléčných výrobcích, másle a sádle. A také vznikají při smažení a tepelné úpravě potravy při vysoké teplotě.

Takže co je tedy zdravější? Dát si sušenku, kde je pouze pár gramů palmového oleje, nebo smažený řízek s hranolky? V malém množství určitě neškodí nic z toho. A to dokonce ani slanina, které se velkým obloukem vyhýbají všechny dietářky. Přitom ta dokáže být také zdraví prospěšná! Více o tomto tématu jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008