Trpíte na modřiny? Máme pro vás několik zajímavých tipů, jak si s nimi poradit

 Zdraví 
08. ledna 2018 13:48 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
U větších podlitin je dobré hojení podpořit Shutterstock
Přijít k modřině není nic složitého. Stačí chvilka nepozornosti a barvami hrající "ozdoba" je na světě. Modřiny nejsou většinou nebezpečné a po několika dnech se vstřebají.

U větších podlitin je ale dobré hojení podpořit. Máme pro vás několik tipů, jak si s tím poradit bez pomoci lékaře.

Jak vzniká modřina?

Modřina, podlitina či hematom je skvrna na kůži, která vzniká výronem krve v hlubších tkáních - v podkoží a svalech. Nejčastěji tupý úder poškodí cévky, ty popraskají a vznikne modřina. Zpočátku má krvavou až namodralou barvu, poté hnědne a žloutne, až se celá vstřebá. Na dotek ale bolí. Někdy navíc může signalizovat i vážnější problémy, jak jsme psali zde.

Od bolesti pomohou obklady

Na modřiny přikládejte vlažnou spařenou nať z pelyňku pravého. Snižuje bolest a urychluje vstřebávání modřiny. Jednu lžíci natě přelijte půl litrem vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Do vlažného nálevu namočte plátěný kapesník a přiložte na modřinu.

Další možností je obklad z mateřídoušky úzkolisté. Třicet gramů listů této rostliny dejte do půl litru vody, vařte pět minut, deset minut vyluhujte a opět sceďte. Nezapomínejte ale na to, že obklady musí být vlažné.

Na modřiny působí dobře i med

Na vstřebávání modřin dobře působí med. Potírejte jím postižená místa a překryjte plátnem. Modřina se dobře vstřebává a snižuje se i bolest.

K léčbě modřin můžete použít i mladé kaštanové listy (jírovec madal). Spařte je vroucí vodou, vlažné přiložte na modřinu a převažte suchým šátkem.

Zatvrdlé rány změkčí a modřiny hojí také obklady nebo koupele ze slézu planého. Pětadvacet gramů květů a listů slézu vařte 15 minut v půl litru vody, odvar sceďte do koupele nebo v něm namáčejte obklady.

Použít lze také diviznu nebo arniku

Pomáhá také vymačkaná šťáva z kořene čekanky obecné. Kdo je citlivý, může šťávu zředit vodou nebo ji zamíchat do medu a tím potírat postižené místo.

A konečně, na potírání nebo obklady modřin se používá i odvar květů divizny velkokvěté. Šedesát gramů květů povařte v jednom litru mléka pět minut. Obklad hojí modřiny, zatvrdliny či otoky.

Stejným způsobem připravíte obklad na modřiny i z prhy chlumní (arniky), která má na pohmožděniny rovněž silný léčivý vliv.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47