Známá ozdoba balkonů dokáže zatočit i se zlatým stafylokokem

 Zdraví 
16. ledna 2018 11:59 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
V této rostlině se ukrývá zázračné antibiotikum Shutterstock
Když se mluví o přírodní alternativě antibiotik, obvykle se ve všech pádech skloňuje česnek. Přitom zahrada nám nabízí i další možnost - krásnou květinu, která se objevuje nejen na skalkách a zahradách, ale často zdobí i truhlíky na balkonech. Lidé tak mají ohromné léčivo doslova na dosah ruky, aniž o tom mnohdy vůbec vědí.

Nedoceněným přírodním antibiotikem je lichořeřišnice větší. Tato rostlina s pestrobarevnými květy pochází původně z Jižní Ameriky a její léčivé účinky jsou opravdu nezanedbatelné. V některých přpadech se dokáže porvat i se zákeřným a obávaným zlatým stafylokokem.

Síla lichořeřišnice

V lidovém léčitelství byla lichořeřišnice ceněna hlavně pro své významné antibiotické, antivirotické a antibakteriální účinky. Pomáhá při chronických zánětech plic, a protože působí na stafylokoky, streptokoky, Proteus, E.coli a další druhy bakterií v močových cestách, přispívá i k léčbě zánětů močového měchýře. Bylina však působí i například proti salmonele. Lichořeřišnice si umí poradit i s plísní na nehtech.

Osvědčila se i při léčbě zánětu prostaty. Účinkuje také proti žaludečním vředům a zánětům vaječníků. Oceníte její preventivní účinky proti většině infekčních chorob. Výtažky z lichořeřišnice zvyšují naši obranyschopnost (imunitu), zlepšují činnost centrální nervové soustavy a celkově posilují organismus. Tato bylina také podporuje růst vlasů, brání jejich vypadávání a je dobrým bojovníkem, který řeší lupy ve vlasech.

Léčivé účinky rostliny:

  • antibakteriální, antivirotické, antibiotické účinky
  • infekce - stafylokoky, streptokoky, proteus, E. coli
  • záněty močových cest
  • zápal plic (zánět plic)
  • zánět prostaty
  • žaludeční vředy
  • zánět vaječníků
  • posílení imunity
  • centrální nervový systém - posílení
  • posílení organismu
  • růst vlasů
  • likviduje lupy ve vlasech
  • bolesti v krku
  • bolesti nosohltanu

Jak lichořeřišnici užívat

Vysoká účinnost doposud ne zcela doceněné byliny tkví v obsahu látky glykosid glukotropeolin. Léčivé účinky má květ, nať, listy i semena. Nejlepší je rostlinu sbírat v době od června do konce září a nechat usušit na přímém slunci. Pokud byste rostlinu sušili pomalu, s největší pravděpodobností by vám zplesnivěla.

Nať a listy lichořeřišnice lze také použít čerstvé. Bylinu můžete přidávat do zeleninových salátů - má výrazně štiplavou chuť podobnou ředkvičkám. Skvělá je i ve vaječné nebo sýrové pomazánce. Semena se dají v čerstvém stavu konzumovat přímo z rostliny, pokud by se vám zdála příliš pálivá, můžete je také přidat do salátů nebo pokrájená např. do pomazánek, nebo na chléb s máslem. Mladší, nedozrálá semena lze též nakládat do octa a používat místo kapari.

Bylinka se užívá zpravidla dvakrát denně, ráno a odpoledne. Látky z byliny začnou v našem těle působit dvě až tři hodiny po požití, maxima dosáhnou mezi čtvrtou až desátou hodinou po konzumaci.

Nemusíte se bát žádných nežádoucích účinků (dokonce ani při předávkování), je vhodná i pro těhotné či kojící ženy. Pokud vám lékař předepsal antibiotika, klidně je doplňte lichořeřišnicí - znásobíte tak jejich účinek.

Pokud si rostlinu nasušíte do zásoby, připravujte si z ní čaj. Jednu vrchovatou lžičku řezaných sušených, nebo 2 lžičky řezaných čerstvých listů zalijte šálkem horké vody, nechte cca 10 minut luhovat a přeceďte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve