Jakou mouku používat, pokud to myslíte vážně se svým zdravím?

 Zdraví 
23. ledna 2018 14:06 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ovesná, pšeničná či pohanková - je potřeba si dobře vybrat Shutterstock
Na trhu je nepřeberné množství výrobků, které nesou označení mouka. Které jsou dobré pro naše zdraví a navíc dávají pokrmům dobrou chuť? Dozvíte se v našem článku.

Hned ze začátku si musíme říct, proč se vlastně máme obracet zády ke klasické pšeničné bílé mouce. O některých souvislostech jsme psali v jiném článku. Potíž s pšeničnou moukou je i v tom, že se už dávno nejedná o klasickou pšenici, ale o přešlechtěné druhy, které mají mnohem vyšší obsah lepku.

Špalda

Z důvodů uvedených výše se někteří vrací k zájmu o špaldu, což je starobylá příbuzná současné pšenice. Roste i tam, kde by normální pšenice nerostla. Zrna má ve dvojitém obalu, což poněkud komplikuje zpracování, ale má řadu výhod, i když složení je zdánlivě hodně podobné. Ani špaldu ovšem nesmí jíst lidé alergičtí na lepek. Jinak je ale plná minerálů a vitaminů. Svého času byla chápána jako velmi léčivé obilí. Podávala se nemocným povařená, přelitá máslem a s přidaným vejcem. Jako u jiných obilovin je dobré, pokud se používá celozrnná. Pak jsou její účinky na zdraví nejlepší.

Žito

Zajímavá je mouka žitná. Obsahuje sice formu lepku, ale jinou než pšenice. V důsledku toho je pečivo z žitné mouky méně nadýchané, což ale nemusí vždy vadit. Velmi dobře působí na naše zdraví. Ovlivňuje stav cukrovky, působí proti rakovině, brání srdečním onemocněním. Působí protizánětlivě a snižuje vysoký krevní tlak.

Oves

Oves je skvělým pomocníkem v kuchyni i při zdravé výživě. Ovesné vločky si můžete doma sami snadno rozmixovat na mouku potřebné hrubosti. Máte ji automaticky celozrnnou a velmi zdravou. Z této mouky můžete připravovat knedlíky i různé sušenky. Můžete pomocí ní zahustit omáčku. Oves obsahuje velké množství minerálů a vitaminů. Působí blahodárně na stav sliznice zažívacího ústrojí. Snižuje hladinu cukru v krvi i hladinu cholesterolu. Ovesná polévka působí proti pálení žáhy. Oves dodává obrovské množství vlákniny.

Dýňová mouka

Dýňová mouka je přirozeně bezlepková potravina. Má zelenou barvu a hodí se na přípravu noků, omelet, na zahuštění pokrmů a další zpracování. Lze z ní ale vyrobit i houstičky či jiné pečivo. Její velkou výhodou je nízký obsah sacharidů a pozitivní účinky na zdraví. Dobře působí na prostatu, na onemocnění kůže, žaludku a střev. Je prevencí vzniku různých nádorů. Zpomaluje stárnutí, snižuje cholesterol a stabilizuje krevní cukr. Je sice trochu dražší než obyčejná bílá mouka, ale má nezaměnitelnou chuť i barvu.

Rýžová mouka

Rýžová mouka neobsahuje lepek. Má sice vysoký podíl sacharidů, ale zase působí velmi šetrně k trávicímu ústrojí. Pokud ji používáme v její celozrnné podobě, má zajímavější složení, ale tak je tomu u všech typů mouky. Pomáhá snížit překyselení organismu, hodí se pro nemocné dnou. Působí proti vysokému krevnímu tlaku a vysokému cholesterolu.

Existuje samozřejmě celá řada dalších produktů. Kukuřičná mouka je také přirozeně bezlepková, ale je velmi vydatná a vede k přibírání na váze. Pohanková mouka je velmi zajímavá. Použít se dá i mouka sójová či ječná. Doporučujeme, abyste vždy uvážili svůj konkrétní zdravotní stav. Ne na každou nemoc je totiž vhodný obsah vlákniny ve stravě. Například po operacích střev se rozhodně doporučují mouky bílé, třeba rýžové. Jindy ale nemají pro nás zas tak velký smysl.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008