Co super pomáhá při popálení jazyka a co byste naopak nikdy neměli dělat?

 Zdraví 
25. ledna 2018 09:34 / Monika Thomsonová
  1
📷
2 fotografie v galerii
Popálení jazyka v podstatě nepředstavuje vážný úraz, ale zato pořádně bolí Shutterstock
Znáte to. Horká káva či polévka a problém je na světě. Popálení jazyka v podstatě nepředstavuje vážný úraz, ale zato pořádně bolí. A také trvá nějaký čas, dokud se všechno uklidní a dá do pořádku.

Palčivá bolest v ústech se dá potlačit několika jednoduchými způsoby. Pomůže led, studená voda, kostka cukru i odvar z máty. Připravili jsme si pro vás pár typů, jak uklidnit popálený jazyk. Víte, kdy a jak se můžete zbavit bolesti pomocí alobalu?

Popálený jazyk a návrat do normálu

Jazyk je svalový orgán v dutině ústní a plní několik důležitých funkcí. Užitečný je při příjmu a zpracování potravy a napomáhá i při tvorbě řeči. Kromě toho je také hmatovým orgánem a v neposlední řadě orgánem chuti. Právě na něm se nachází většina chuťových pohárků.

Pokud dojde k jeho popálení, chuťové pohárky s buňkami jsou ty, které nejvíce trpí. Naštěstí nedochází k jejich odumírání či trvalému poškození. Buňky nacházející se v chuťových pohárcích se obvykle velmi rychle obnovují. Po spálení zůstanou zarudlé a znecitlivěné. Právě proto může docházet k tomu, že člověk určitý čas po popálení nevnímá pořádně chuť. Po pár dnech se však popáleniny zahojí a poškozené chuťové buňky se nahradí novými. Jaká je účinná pomoc při popálení jazyka?

Voda či kostka ledu

Základem rychlé první pomoci při popálení jazyka horkým jídlem či nápojem je jednoznačně studená voda. Na jakoukoli popáleninu totiž nejlépe funguje právě ochlazování. Ústa si důkladně propláchněte studenou vodou, a to alespoň 5 až 6krát za sebou. Důležitá je v tomto okamžiku i hydratace jazyka. Výborným pomocníkem je i led. Pocucejte kostku ledu v ústech, uleví to od palčivé bolesti.

Cukr i med

Na popálený jazyk se doporučuje použít něco sladkého. Do úst si vložte lžičku nebo kostku cukru a nechte pomalu rozpustit. Poškozené buňky by se měly postupně uklidnit, čímž odezní i nepříjemná bolest. Také můžete vyzkoušet med. Nepolykejte ho, pouze ho pomalu promílejte v ústech. Ideální je jazyk po úraze rychle zchladit studenou vodou a následně uklidnit cukrem nebo medem. Kde ještě pomáhá med?

Máta peprná

Spálený jazyk můžete uklidnit i některými bylinkami. Výborná je například máta peprná. Ta je totiž charakteristická svými chladivými účinky, za což vděčí mentolu v listech. Má antiseptické a antibiotické účinky. Připravte si odvar a nechte ho vychladit. Následně si jím vypláchněte ústa. Mentol zajistí ochlazení, a tím i úlevu od bolesti.

Žvýkačky nebo šalvějové listy

Může se to zdát zvláštní, ale i obyčejné žvýkačky vám umí pomoci. Sáhnout byste však měli po těch štiplavých, ideálně mentolových. Ty dokážou dokonale zchladit celou ústní dutinu, a tím i potlačit bolest vyvolanou popáleným jazykem. Pokud máte doma čerstvou šalvěj, sežvýkejte pár listů. Ze šalvěje lékařské, která má i silné antiseptické a antibiotické účinky, si můžete připravit i odvar, stejně jako z máty peprné. Šalvěj patří k velmi účinným bylinám. Naučte se ji správně používat.

Slaná voda

Po opaření úst vám pomůže i sůl. Jednu lžičku nechte rozpustit ve sklenici vody a následně důkladně vypláchněte ústní dutinu. Během prvních pár hodin po nehodě nezapomínejte tento proces opakovat hned několikrát. Pomůže to i rychlejšímu zahojení jazyka. Vhodná je i soda bikarbona.

Co nedělat?

Některým jídlům byste měli dát na určitý čas sbohem. Krátce po popálení byste jazyk vůbec neměli dráždit teplým jídlem či nápoji. Některé potraviny dokážou spálený jazyk pořádně dráždit. Vyhýbejte se hlavně kyselé chuti. Na čas si odpusťte citrusové plody, ananas, různé šťávy i ocet. Vhodná nejsou ani kořeněná a pikantní jídla. Naopak se zkuste občas nadechnout ústy. Při nasávání studeného vzduchu se jazyk příjemně zchladí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve