Používáte bujónové kostky? Neuvěříte, co všechno v sobě skrývají

 Zdraví 
28. ledna 2018 09:13 / Monika Thomsonová
  5
📷
4 fotografie v galerii
I když bujónové kostky v první řadě šetří čas v kuchyni a usnadňují práci, je to asi to jediné, co je na nich pozitivní Shutterstock
Bujónové kostky jsou u mnoha hospodyněk oblíbené a často je používají. Jde totiž o velmi snadný způsob jak zvýraznit chuť a aroma jídel, zejména polévek či omáček. Ale je používání kostek ideální?

Některé kuchařky nedají na masox a různé bujóny dopustit, jiné raději dávají od těchto produktů ruce pryč. I když bujónové kostky v první řadě šetří čas v kuchyni a usnadňují práci, je to asi to jediné, co je na nich pozitivní. Je třeba říci, že ani masový ani zeleninový bujón nedostaly název podle suroviny, která tvoří základ výrobku. Procento obsahu těchto surovin mají spíše mizivé. 

Co je bujón?

Bujón, v původním znění bouillon, je označení pro velmi silný vývar. Obvykle se připravuje pomalým vařením masa, kostí, zeleniny a dalších ingrediencí ve vodě s trochou soli. Často se používá hovězí či kuřecí maso, kuřecí hřbety, či dokonce rybí hlavy.

Kvalitní masový vývar by se měl vařit i několik hodin, přičemž zelenina se přidává jako poslední. Po uvaření se z něj mohou všechny suroviny vybrat a celý vývar se ještě scedí. Následně se používá k přípravě omáček nebo polévek. Takto připravený vývar je také možné dobře konzervovat.

Něco málo z historie

V současné době jsou velmi rozšířené instantní verze bujónu, které se v pevných či tekutých formách dají zakoupit v téměř každém obchodě. Nejde o vynález moderní doby, jejich historie sahá dávno do minulosti. Například již v roce 1772 kapitán Cook vzal na své cesty jakousi polévku v kostce, která byla připravena dlouhým vařením. Odpařením vody tak vznikla pevná mazlavá hmota, která se dala dobře skladovat. O desítky let později začaly s takovými polotovary experimentovat i známé potravinové společnosti, které v dnešní době mimo jiné vyrábějí i zmíněné bujónové kostky.

Co v sobě skrývají bujónové kostky?

Bujónové kostky představují polotovar připravovaný z různých ingrediencí živočišného či rostlinného původu při teplotách přes 100 ° C. Při vaření se následně vhodí do vody a povaří, případně se k nim přidají další ingredience. Obvykle se používají do omáček, polévek či jiných teplých pokrmů. Bujónové kostky jsou, co se týče složení, z velké části tvořeny tukem. Firmy, které tento polotovar vyrábějí, přitom často sahají po levném a dobře dostupném palmovém tuku. Druhou hlavní složkou, která v některých případech tvoří největší podíl výrobku, je sůl.

Hlavní ingredience

Tu se však snaží mnozí výrobci kvůli různým předpisům a prohlášením postupně redukovat a nahrazovat. Velmi častými ingrediencemi bujónové kostek jsou dále různé zvýrazňovače chuti. Jde například o velmi známý glutaman sodný či inosinan sodný, také aromata či cukr. Barvu dodávají instantním bujónům umělá barviva. Někteří výrobci na přibarvování používají kurkumu. Obsah masa a zeleniny, které by v podstatě měly být hlavní složkou bujónu, je obvykle dost nízký. Při výrobě bujónové kostek se uvařené maso vykostí, zpracuje na prášek a přidá do výrobku.

Máme lepší řešení

Složení současných bujónové kostek tedy naznačuje, že bychom po nich měli sahat skutečně výjimečně. Pokud si je budete kupovat v obchodě, zaměřte se na jejich složení. Dnes se sice dají sehnat třeba i bez zmíněného glutamanu sodného, ​​v BIO kvalitě či se sníženým obsahem soli, což však stále není ideální. Vhodné by naopak bylo vyrobit si poctivý bujón doma. Pouze tak budete vědět, co se v něm nachází. Mohlo by se zdát, že jde o náročný úkol, ale opak je pravdou. 

Připravte si domácí bujón

Pro přípravu zeleninového vývaru si přichystejte dostatek kořenové zeleniny, zejména mrkev, celer i petržel. Také můžete přidat cibuli se slupkou, česnek nebo pór. Na dochucení použijte nové koření či petrželku. Na kuřecí vývar si připravte maso i kosti z kuřete, na hovězí oháňku, kližku, nebo přední. Přidat můžete i morkovou kost. Ingredience vložte do studené vody a můžete začít vařit. Vyhýbejte se prudkému vaření. Nezapomínejte, že příprava pořádného vývaru může trvat i několik hodin. Když je vývar hotový, nechte ho vychladnout, sceďte, dejte do formiček na led a uschovejte v mrazničce. Poctivé bujónové kostky budete mít vždy po ruce.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008