Věnujte svým nehtům trochu pozornosti. Mohou odhalit mnoho vážných nemocí

 Zdraví 
29. ledna 2018 13:03 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nehty mohou o člověku prozradit mnoho nemocí ThinkStock
Každý člověk by se ve vlastním zájmu měl čas od času podívat na své nehty, konkrétně na jejich spodní část. Tam bývá obvykle malý bílý půlměsíc, odborně nazývaný lunula. Podle některých odborníků právě tato citlivá část nehtu může člověka upozornit na mnoho nemocí.

Slovo lunula pochází z latiny a v překladu znamená malý měsíc. Tato část je bílá, protože je pátou bazální vrstvou epidermis. Ve skutečnosti se pod ní ukrývají krevní cévy. Nejvíce viditelná je na palcích, ale ne u každého. V některých případech je neviditelná díky eponychiu (zesílené vrstvě okolní kůže na rukou a nohách). Velikost lunuly toho o člověku prý dokáže prozradit více, než si možná myslíte. Tvar lunuly dokonce naznačuje i to, jakým způsobem byste si měli stříhat nehty.

Když lunula chybí

Pokud lunula chybí u palce, může to znamenat psychické poruchy.

Chybějící nebo malý půlměsíc na ukazováčku může signalizovat onemocnění střev nebo slinivky, případně chronické ORL problémy.

Jestliže lunula není vidět na prostředníčku, může to indikovat problémy s krevním tlakem.

Absence lunuly na prsteníčku může znamenat problémy se štítnou žlázou.

Když lunula není na malíčku, značí to údajně problémy se zažívacím traktem, které mohou být způsobeny pomalým metabolismem nebo velkým množstvím toxinů ve vašem těle.

Je-li příliš malá nebo na prstě naopak není vůbec vidět, může se jednat o potíže se střevy, játry, pankreatem či o reprodukční problémy u žen.

Pokud jste na svých nehtech nebo na nehtech vašeho dítěte žádné půlměsíce nenašli, nepropadejte panice. U dětí se často lunula objeví až v průběhu času. Jsou jedinci, kterým půlměsíce opravdu chybí, a je to dáno strukturou nehtu. Nicméně pokud vám lunuly náhle zmizely, může to signalizovat poruchu oběhové soustavy. Obecně to znamená také problémy se štítnou žlázou, nedostatkem železa a vitaminu B12.

Barva půlměsíce

Hodně záleží i na tom, jakou barvu lunula má. I taková drobnost totiž může odhalit mnoho věcí. Zdravá barva by měla být o několik odstínů světlejší než okolní nehet.

Je-li zašedlá, může to znamenat poruchy trávení a potíže se vstřebáváním živin. Také jsou ukazatelem chronické únavy.

Nafialovělý půlměsíc ukazuje špatný krevní oběh a nedostatek kyslíku v tkáních. Často je signalizací bolestí a závratí. 

Růžové nebo až načervenalé půlměsíce jsou znamením poruchy plic.

Černá barva se objevuje jen výjimečně a značí to smrtelné nebezpečí. Ukazuje to totiž na otravu těžkými kovy.

Neviditelná lunula věstí podle čínské medicíny anémii nebo podvýživu.

Světle modrá zase možné onemocnění cukrovkou.

Lunula s rudými šmouhami se dává do spojitosti s výskytem kardiovaskulárních nemocí.

Velikost lunuly a jejich počet

Malá lunula obvykle svádí k zažívacím potížím, které nastávají v těle při zpomaleném metabolismu nebo přetížením toxinů.

Pokud je lunula větší než třetina nehtu, lze ji považovat za velkou. Velký půlměsíc znamená, že vás mohou trápit problémy se srdcem, cévami a vysoký krevní tlak. Velká lunula znamená obvykle také větší objem stresu v životě.

Příliš malý půlměsíc znamená, že máte nízký krevní tlak a problémy s oběhovou soustavou. Může být také indikátorem slabé imunity a špatně fungujícího metabolismu. Obvykle je spojen s nedostatkem železa a vitaminu B12. Pokud je lunula velmi výrazně oddělena od zbytku nehtu příčnými pruhy, může to být předzvěst diabetu.

Pokud se lunula vyskytuje pouze na palcích, tento člověk má nedostatek fyzické energie, tudíž je i náchylnější k nemocem.

Co do počtu, je lepší mít lunul na obou rukách kolem 8 až 10. Optimální tvar by se měl držet plochy cca 1/5 nehtu.

Ideální barva je slonová kost. Bělejší lunula se nalézá u energického člověka, ale pozor na to, aby nebyla zase moc bílá, to také není dobře.

Čím menší lunula, tím více potíží (nevýkonnost, únava, vyšší pravděpodobnost snížené imunity).

Fyziologické nehty jsou zbarvené lehce do růžova, jsou tužší, hladké a obloukovité. Lesklá a jasná lunula vypovídá o pevném zdraví.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47