Co je spánková hygiena a jak ji praktikovat? A je vůbec tak oblíbený šlofík prospěšný?

 Zdraví 
01. února 2018 13:43 / Monika Thomsonová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Naučte se, jak na kvalitní spánek a s ním i lepší a zdravější životní styl Shutterstock
Kvalitní spánek je pro lidský organismus nesmírně důležitý, o tom není žádných pochyb. Je klíčový jak pro fyzickou, tak i mentální stránku. Nekvalitní spánek je původcem mnoha zdravotních problémů.

I proto odborníci se slovem spánek často skloňují slovní spojení "spánková hygiena" a zároveň i to, jak ji správně praktikovat. Naučte se, jak na kvalitní spánek a s ním i lepší a zdravější životní styl! Trápí vás noční můry? Jak s nimi bojovat se dočtete zde.

Kolik a kde spíte, je naprosto klíčové

Odborníci na spánek a spánkovou hygienu pokládají za nejdůležitější faktor zdravého spánku jeho délku. Čas, který během dne strávíte v posteli, by neměl být ani příliš dlouhý, ani příliš krátký. V první řadě varují před dlouhými odpoledními "šlofíky". Když se tedy jdete odpoledne natáhnout, omezte spánek na 20-30 minut. Tehdy je oblíbený šlofík prospěšný pro vaše tělo. Příliš dlouhé odpolední spaní vám naopak naruší večerní usínání.

Prostředí

Nezapomínejte ani na prostředí, ve kterém spíte. Musí být příjemné, teplota by neměla přesahovat 20 stupňů Celsia a také vaše matrace s polštářem udělají své. Vhodné jsou závěsy. Naprosto nevhodná je pak televize.

Jídlo, pití a cvičení

Důležité je i to, co před spaním děláte. Pokud se cpete těžkými jídly, dáte si o páté odpoledne kávičku, nebo si jdete před spaním zapálit cigaretu, vaše spánková hygiena má mizernou kvalitu i když si to možná neuvědomujete. Těžká jídla, alkohol i nikotin zhoršují kvalitu spánku.

Doporučuje se alespoň půl hodina aktivního pohybu denně, postačí i obyčejná chůze. Váš spánek bude kvalitnější. Máte problémy se spánkem? Zkuste doplnit vitamin na dobrou noc.

Spánková rutina 

Posledním důležitým bodem je podle odborníků spánková rutina, díky které vaše tělo bude vědět spontánně, že se blíží čas spánku a začne se na to připravovat. Měli byste tedy chodit spát vždy přibližně ve stejnou dobu. V každém případě byste se před uložením ke spánku měli vyhnout stresujícím situacím, nervozitě a hádkám, a pokud je to možné, i internetu a smartponu či notebooku. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve