Problémy se zažíváním nás provází celý život. Jak je správně léčit?

 Zdraví 
03. února 2018 08:39 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Až 80 procent lidí ve vyspělém světě trpí zažívacími potížemi Shutterstock
Skoro každý z nás měl někdy nějakou potíž se zažíváním a naprostou většinu lidí provází problémy celý život. V článku se podíváme na to, zda se s tím dá něco dělat.

Podle některých průzkumů trápí zažívací obtíže asi 80 procent populace ve vyspělých zemích. Někdo má potíže s průjmy, jiný se zácpou a další třeba s plynatostí či různými bolestmi v břiše. Podoby jsou různé. Přitom ale víme, že na správném fungování zažívání jsme naprosto závislí a dokonce naše pocity štěstí a radosti ze života souvisejí právě s touto oblastí těla. Co tedy s tím?

Nadýmání a plynatost

Nadýmání trápí asi 36 procent lidí. Souvisí s plynatostí. Nadýmání je problematické z toho důvodu, že nafouklá střeva a přeplněný žaludek utlačují ostatní orgány v břiše. Neschopnost střev správně zpracovávat přijatou potravu zase vede ke vzniku střevních plynů. Jejich odchod je běžný zhruba 15x až 20x za den. Ale i u zcela zdravých jedinců se může četnost zvyšovat. Oba jevy jsou velmi nepříjemné a v případě plynatosti též společensky komplikované.

Jak řešit

Jezte méně. Pokud byste měli při menších porcích hlad, jezte častěji. Zjistěte, která jídla vám dělají potíže, a vyhněte se jim. Buďte opatrní v konzumaci jídel, která nadýmání způsobují. Vláknina je sice potřebná pro zdraví, ale pokud jsou vaše potíže opravdu velké, budete muset najít jiný zdroj vlákniny, než jsou jen luštěniny a syrová zelenina. Nevzdávejte se jich, ale zkoušejte i jiné varianty. Chléb nahraďte například knekebrotem, který neobsahuje zbytečné vzduchové bubliny. Potravu pomalu žvýkejte.

Hodně zažívacích obtíží má na svědomí cukr a přemíra bílé mouky, které stojí i za jinými nemocemi. K tomu najdete informace v jiném článku. Častým spouštěčem potíží se zažíváním je alkohol, a to u někoho i v malém množství. Zkuste se 14 dnů zcela vyhnout jakémukoli alkoholu a sledujte, co se změní. Jestliže trpíte plynatostí, zařaďte do svého denního programu více pohybu. Sportujte, běžte si zaběhat, choďte na delší rázné procházky.

Zácpa a průjem

Zbytek obtíží patří jednoznačně těmto dvěma protichůdným problémům. Přitom u některých lidí se dokonce tyto problémy střídají. Někdy trpí zácpou a někdy průjmem. Většinou se ale jedinec zařadí do jedné ze skupin. Jestliže máte stále spíš průjem, nedokáže vaše tělo získávat dostatek živin, ztrácíte vodu a minerály. Je proto potřeba dbát na doplňování různých prvků, zejména hořčíku a dodržovat pitný režim. U lidí se zácpou naopak dochází k hromadění potravy v tlustém střevě. Nefunguje peristaltika a odpadní látky se nemohou dostat ven. Dostavuje se nepříjemný pocit plnosti a při vyprazdňování jde o velmi nepříjemný proces, který dlouho trvá.

Jak řešit

Na trhu jsou sice různé preparáty, ale snadno dojde k tomu, že se staneme v podstatě závislí na určitých tabletkách, které buď zastavují průjem, nebo mají projímavé účinky. To je zcela špatně. Na prvním místě je třeba najít důvody a ty řešit. V případě zažívacích obtíží to bývá špatná funkce žlučníku, jater či dalších vnitřních orgánů. Je proto potřeba obnovovat jejich činnost i pomocí bylinných čajů nebo i pomocí zásadnější léčby v nemocnici či prostřednistvím ambulantního specialisty. Jestliže jsou napůl ucpané žlučovody, můžete mít bolesti v oblasti žlučníku a současně budete velmi nedobře reagovat na stravu.

Další příčinou zažívacích obtíží jsou užívané léky. Zejména antibiotika jsou typická svým vlivem na zažívání. Zvažte tedy, zda jsou všechny užívané preparáty pro vás vždy potřebné, a pokud ano, jak můžete kompenzovat jejich účinek na zažívací systém. Někdy stačí přidat do stravy více probiotik ve formě jogurtů či jiných kysaných výrobků.

Z bylinek zařaďte do svého běžného jídelníčku určitě mátu, zázvor, fenykl a heřmánek. Tyto čaje můžete kombinovat nebo střídat. Udělají dobře vašim střevům, uleví od bolestí, zlepší peristaltiku a uklidní podrážděné sliznice.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47