Trpíte častými bolestmi hlavy? Možná vám v těle schází důležitý prvek

 Zdraví 
05. února 2018 07:34 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hořčík patří k nejdůležitějším minerálům pro lidské tělo Shutterstock
Rychle se unavíte, často vás bolí hlava, špatně spíte a jste náchylní k depresím? Řešení je možná jednodušší, než se zdá. Vašemu tělu chybí hořčík, jehož nedostatek může být příčinou potíží!

Projevy nedostatku hořčíku se ale mohou shodovat i s projevy jiných onemocnění. Pokud tedy dlouho trvá určitý zdravotní problém nebo potíže, je lepší navštívit lékaře.

Nejčastější projevy nedostatku hořčíku

  • rychlá únava, časté bolesti hlavynespavost
  • větší náchylnost k depresím
  • bušení srdce
  • třes víček
  • svalové křeče
  • padání vlasů, lámavé nehty

Nedostatek hořčíku je téměř pravidelně pozorován u řady velmi rozšířených chorob, včetně civilizačních. Patří mezi ně třeba vysoký krevní tlak, cukrovka či cirhóza jater.

Proč je hořčík tak důležitý?

Je nepostradatelný téměř pro všechny procesy, které v lidském těle probíhají. Tím nejdůležitějším je tvorba energie. V buňkách je po draslíku nejzastoupenějším minerálem. Udržuje buňky zdravé a zpomaluje jejich stárnutí a odumírání.

Hořčík pomáhá při stresu i bolesti hlavy

Řada studií prokázala, že pokud je lidské tělo ve stresu, spotřebovává více hořčíku než v klidovém stavu. Proto je velmi důležité hořčík doplňovat, především v zátěžových situacích.

Hořčík také dokáže podporovat správný tok krve a uvolňovat stažené svaly. Tím významně pomáhá bolestem hlavy předcházet nebo je zmírňovat. Lidé trpící bolestmi hlavy a migrénami často trpí nedostatkem hořčíku.

Hořčík má kladný vliv i na pohybový aparát a srdeční činnost. Podporuje také trávení a udržuje pevné kosti, zdravé zuby a nehty. Podle některých pramenů způsobuje nedostatek hořčíku i problémy v sexuální oblasti, jak jsme psali zde.

V jakých potravinách je hořčíku nejvíce?

Pokud nechcete sáhnout po tabletách a rádi byste vašemu tělu dopřáli hořčík přirozeně, zkuste si dopřát více listové zeleniny v čele se špenátem. Vhodné jsou i mořské řasy, luštěniny, ořechy, dýňová a slunečnicová semena, ovesné vločky, tmavá rýže nebo avokádo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008