Chcete, aby vám mozek správně fungoval i ve stáří? Nezapomínejte na tyto potraviny

 Zdraví 
05. února 2018 09:14 / Monika Thomsonová
  3
📷
5 fotografií v galerii
Udržujte svůj mozek v kondici správnou skladbou potravin Shutterstock
Jeden z nejdůležitějších orgánů v lidském těle je mozek, který řídí celou činnost těla. Chcete pohnout prsty na rukou, zařídí to mozek. Chcete zvednout nohu při cvičení, mozek je k vašim službám. Chcete si zapamatovat důležitý moment? Opět je tu mozek.

Mozek je nepochybně důležitý orgán a nikdo ani náhodou nechce, aby došlo k jeho poškození. Když vynecháme poškození mozku, která se stanou při nehodách, dostaneme se k trvalým poškozením mozku, které si můžeme přivodit i tím, co konzumujeme, respektive nekonzumujeme.

Špatným životním stylem a špatnou volbou potravin můžeme negativně ovlivnit fungování mozku. Ve stáří se pak častěji potýkáme s demencí, Alzheimerem, Parkinsonem či jinými nepříjemnými onemocněními. O demenci jsme podrobněji psali v jiném článku.

Jaké potraviny potřebuje náš mozek, aby správně fungoval i ve stáří?

Když nám maminky v dětství říkaly, že strava má být pestrá, měly pravdu. Tak například barevná zelenina a ovoce, jako lesní plody, zelené listy, řepa či paprika, jsou vynikajícím příkladem pestré stravy, která je bohatá na karotenoidy, antokyany a antioxidanty. Společně ochraňují mozkové buňky před poškozením a přesně takovou stravu bychom měli zařadit do jídelníčku, aby náš mozek fungoval co nejlépe.

Ryby, čokoláda a celozrnné výrobky

Pro správné fungování našeho mozku jsou důležité potraviny bohaté na omega 3 mastné kyseliny. Ty najdete zejména v rybách. Nejvíce omega 3 mastných kyselin obsahují tyto potraviny:

  • losos
  • makrela
  • sardinky
  • pstruh
  • vlašské ořechy
  • chia semínka
  • lněná a konopná semínka

Během života je důležité, aby vám mozkové buňky více přibývaly, než ubývaly. Proto je dobré, aby byly chráněny mozkové kmenové buňky, které produkují nové mozkové buňky.

Proto bychom neměli zapomínat například na kvalitní kakao a čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Kakao totiž obsahuje flavonoly, které pozitivně ovlivňují náladu a paměť. 

Ovšem není čokoláda jako čokoláda. Důležité je konzumovat pravou čokoládu. Je sice dražší, ale na rozdíl od těch levných obsahuje pravé kakao a neobsahuje žádné nepřirozené příměsi a průmyslová dochucovadla. Víte, proč by si kvalitní čokoládu měli dopřávat především senioři?

Palivem pro mozek jsou jednoznačně sacharidy, ze kterých si mozek bere glukózu.  Odborníci doporučují konzumovat kvalitní celozrnné výrobky bohaté na vlákninu, které udržují zdravou hladinu cukru v krvi, což pomáhá proti poruchám soustředění.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008