Pozor na tik v oku. Může značit vážný problém

 Zdraví 
10. února 2018 08:07 / Monika Thomsonová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Tik v oku může souviset s různými chorobami Shutterstock
Tikem obecně rozumíme rychlý, nepravidelně se opakující, ale stereotypní pohyb anebo opakující se krátkodobé pohyby a stahy očních víček, které mají škubavý ráz.

Tik je sám o sobě velmi nespecifický příznak, který je většinou projevem psychického vyčerpání organismu či jiného stresu, ale může být také projevem nedostatečného spánku nebo nízké hladiny minerálů v krvi. Trvá různě dlouhou dobu a potom většinou sám odezní. Pokud však delší dobu neustupuje, může upozornit na závažnější onemocnění. Potom vhodné absolvovat kromě návštěvy oftalmologa také vyšetření neurologem. Nemocem očí jsme se věnovali i zde.

Jak zmírnit škubání v oku?

Existují nějaké tipy, jak zmírnit škubání v oku, které není projevem nemoci? Můžete samozřejmě počkat, až přejde samo, ale když se opakuje každou hodinu, je to nepříjemné. Proti svalovým záškubům obecně je velmi účinný:

  • hořčík, například v rozpustných tabletách, minerálních vodách, nebo v potravinách s vysokým obsahem tohoto minerálu, jako jsou banány, mandle, datle nebo celozrnné pečivo
  • vitamin B, který najdeme v rybím tuku nebo pivovarských kvasnicích

Tik v oku může souviset s takovými chorobami, jako jsou různé záněty v očích, přecitlivělost na světlo, nitrolebeční cévní onemocnění, obrna lícního nervu nebo dokonce Parkinsonova choroba a Tourettův syndrom. Tyto případy jsou ale velmi vzácné. Vyšetření tedy zvažujte pouze v případě, že vaše problémy přetrvávají delší dobu a škubání je intenzivní.

Pokud se pacient obrátí s tikem v oku na oftalmologa, bude pravděpodobně následovat standardní biomikroskopické vyšetření očí, vyšetření zrakové ostrosti a nitroočního tlaku. Podle nálezu a eventuálně dalších případných potíží pak specializovaná vyšetření, neurologická a biochemická. Jak udržet své oči v dobrém stavu? Přečtěte si v našem dalším článku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008