Vše, co jste chtěli vědět o operaci očí, ale neměli jste se koho zeptat

 Zdraví 
14. února 2018 14:54 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Laserová operace očí je žádaným zákrokem Shutterstock
Možná jste si všimli, že se kolem vás pohybuje čím dál tím více lidí, kteří mají zkušenost s laserovou operací očí. Většina lidí, kteří ji podstoupili, si ji nemohou vynachválit, ale objevují se i tací, kteří s ní úplně spokojeni nejsou.

Pokud i vy váháte nad tím, že je na čase zahodit brýle, ať už z hlediska pohodlnosti, vzhledu, peněz, nebo vás nošení brýlí zkrátka obtěžuje, přečtěte si, co všechno můžete při operaci očí očekávat.

Není vhodná pro každého

Předně je podstatné říci, že laserová operace očí není pro každého. Právě proto je nutné před samotným zákrokem podstoupit vstupní vyšetření a pohovor s lékařem. Důležitými kritérii jsou především věk a zdravotní stav pacienta, onemocnění či léky, které dlouhodobě užíváte, nebo patologické stavy oka, u kterých je provádění zákroku nemožné. Dejte si také pozor na tik v oku, může znamenat vážný problém.

Spodní hranice pro provedení zákroku je 18 let a horní hranice není nijak omezena. Vada oka musí být již stabilní, tedy alespoň po dobu dvou let neměnná. Zákrok není vhodný ani pro těhotné či kojící ženy.

Vstupní vyšetření je nutné

Stejně jako před jakoukoliv operací musíte podstoupit předoperační vyšetření, v rámci něhož vám bude stanovena celková a oční anamnéza, bude přesně určena vaše oční vada a její hodnoty, změří vám zakřivení a tloušťku rohovky, nitrooční tlak a další speciální vyšetření. Kvůli kapkám, které pomáhají zkoumat rozšíření zornic, dojde při vyšetření k rozostření zraku, a proto se poté nedoporučuje řídit.

Je zcela bezbolestná

Při operaci jste sice plně při vědomí, nicméně oko je místně znecitlivěno kapkami a zákrok je proto zcela bezbolestný. Ani následné hojení není nijak zvlášť nepříjemné – záleží na použité metodě. Při některých vnímají pacienti přechodný pocit suššího oka či světloplachost, u jiných cítí bezprostředně po operaci pocit poškrábaného oka. To jsou ale pouze dočasné pocity, které během pár hodin, maximálně dnů, odezní.

Je nanejvýš bezpečná

Laserová operace očí je stále poměrně novým zákrokem, a proto jsou obavy z výsledků a jejich dlouhodobého trvání běžné. Nicméně je nutné si uvědomit, že laserové paprsky působí na oko pouze v přesně vymezené oblasti a nitrooční struktury nejsou zákrokem nijak narušeny. Ani řada odborných studií neprokázala negativní vliv zákroku do budoucnosti.

Neodstraní všechny vady

Laserová operace bývá velmi úspěšná u odstraňování krátkozrakosti, tedy u zhoršeného vidění na dálku. Obzvlášť po čtyřicátém roku věku se nedoporučuje odstraňovat tzv. vetchozrakost, zjednodušeně řečeno potřebu brýlí při čtení či práci na blízko. Nejedná se totiž o pravou oční vadu, ale o přirozený projev stárnutí oka. Rovněž není vhodné provádět operaci očí při abnormálně tenké rohovce a při zeleném či šedém zákalu a závažnějších chorobách sítnice oka.

Nemusíte se zbavit všech dioptrií

Někdy se může stát, že ačkoliv podstoupíte operaci očí, budete stále muset nosit brýle. Záleží především na tloušťce rohovky. Určitá část rohovkové tkáně je totiž při zákroku odpařována, čímž dochází k jejímu ztenčení. Pokud máte už tak tenkou rohovku, mohlo by pro vás úplné zbavení dioptrií znamenat nebezpečí a oslabení oka. Tloušťka rohovky tedy hraje významnou roli při rozhodování, kolik dioptrií lze maximálně odebrat.

Může se vada vrátit?

Důležitým předpokladem je, aby byla před operací vada oka alespoň dva roky ustálená, tedy aby se nezhoršovala. Důležitým předpokladem úspěchu je i spolupráce pacienta při zákroku, ale o konečném výsledku rozhoduje do jisté míry i pooperační hojení rohovkové tkáně.

V naprosté většině případů však výsledek nevyžaduje další korekci. V případě potřeby je však možné operaci při dostatečně silné rohovce opakovat. U vysokých stupňů vad však nelze částečný návrat zcela vyloučit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47