Křupání v kolenou může značit nástup osteoartrózy

 Zdraví 
20. února 2018 12:54 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nenechte se zmást, pokud necítíte žádnou bolest Internet
Slýcháte křupání a praskání ve vašich kolenou častěji než dříve? Sice může být zatím bezbolestné, ale to neznamená, že byste neměli být na pozoru. Podle nových poznatků totiž může být právě praskání kolenou prvním projevem osteoartrózy.

Jedná se o nejčastější typ chronického kloubního onemocnění, které postihuje kolenní kloub. Dochází při něm k postupnému ubývání a přestavbě kloubní chrupavky, která tlumí nárazy a snižuje tření mezi kloubními plochami.

Při jejím úbytku či zhoršené kvalitě se časem začíná objevovat bolest v místě postiženého kloubu, což má za následek poruchu funkce kloubu. Osteoartrózou trpí až 12 % populace nad 60 let, přičemž s přibývajícím věkem nemocných přibývá.

Křupání předpovídá bolesti

Lékaři z americké univerzity zkoumali právě vliv křupání v kolenou na následné projevy nemoci a zda nemohou být tyto dvě skutečnosti propojeny. Dospěli k cíli, že nemalé množství lidí, kterým v době průzkumu osteoartróza prokázána nebyla, a kteří pociťovali praskání v kolenních kloubech, mělo později s touto nemocí opravdu problémy.

Projevy osteoartrózy

Nejčastějším projevem onemocnění, na základě kterého přijde většinou pacient k lékaři, je bolest. Ta se zpočátku objeví jen při větší námaze, ale v pozdějších fázích onemocnění ji pacient cítí i v klidovém režimu nebo dokonce v noci.

Typická je také tzv. startovací bolest, kdy na počátku aktivity bývá bolest maximální a během určité doby aktivního pohybu se postupně vytratí. Dalším projevem může být pocit ztuhlosti a v pokročilé fázi i porucha funkce kloubu, který může dokonce otékat, a omezenost pohybu. Pokud máte problémy s vodou v koleni, čtěte zde.

Bolest zpočátku necítíte

Celkem často se stává, že je pacientům určena diagnóza osteoartrózy víceméně náhodně na základě radiografického nálezu i přesto, že nepociťují vůbec žádnou bolest. Většinou je toto onemocnění zaznamenáno na rentgenu ještě dříve, než si dotyčný na onemocnění vůbec stěžuje.

Později se však objeví menší problémy, které vrcholí bolestí a špatnou funkcí kolenního kloubu. Pokud je však osteoartróza odhalena včas, dá se s ní ještě něco dělat. Nemoc se sice nedá úplně vyléčit, ale dá se do značné míry zpomalit například změnou životního stylu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod