Nejčastější příznaky anémie. Jak rozpoznat nedostatek železa v krvi?

 Zdraví 
22. února 2018 09:37 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nedostatek železa je snad nejčastější příčinou vzniku anémie Shutterstock
Dá se říci, že nedostatek železa je ženská záležitost. Podle statistik nedostatek tohoto důležitého minerálu postihuje asi 2 procenta mužů, ale přibližně 12 procent žen.

Nedostatek železa je snad nejčastější příčinou vzniku anémie. Železo je nepostradatelnou složkou krevního barviva, hemoglobinu. Když tělo nemá dostatek železa, nevytváří hemoglobin a máme problém. Jaké jsou příznaky nedostatku železa ve vašem těle? Poznejte je a vyhněte se případným nepříjemnostem.

Únava a přílišná bledost

V důsledku nedostatku železa přichází tělo o důležitý kyslík. Proto se cítíte unavenější, respektive vám chybí potřebná energie. Ovšem únava je docela častý jev, a proto nemusí vždy nutně znamenat nedostatek železa. Dalším znakem jeho absence je pak bledost. Když ztrácíte zničehonic růžovou barvu z tváře, je to rovněž v důsledku nedostatku hemoglobinu a tedy železa.

Infekce a kožní problémy

Častým symptomem jsou opakující se infekční onemocnění nebo kožní problémy, které se týkají zejména suchosti kůže. Díky tomu dochází i k praskání rtů, a to včetně koutků, což je mimořádně bolestivé.

Indikátorem menstruace a srdce

Dalším významným zdravotním problémem spojeným s nedostatkem železa je u žen i velmi silná menstruace. Při nedostatku železa dochází k velmi silnému krvácení, a takovou ztrátu krve tělo jen obtížně obnovuje. Kromě menstruace je indikátorem i srdce, které bije při nedostatku železa rychleji a nepravidelně.

Stres, úzkost a vypadávání vlasů

Když vám chybí železo, může to vést k mnoha dalším a nepříjemným projevům. Například vám mohou začít více vypadávat vlasy, nebo se nemůžete zbavit tikající nohy pod stolem v práci. Dalšími znaky je úzkost, kterou pociťujete jen tak, bezdůvodně. 

Problémy s dýcháním 

Nedostatek železa se může projevit i zhoršeným dýcháním. V okamžiku, kdy se i při obyčejných úkonech nadměrně zadýcháváte a máte pocit, že se nemůžete dostatečně nadechnout, je vhodné vyhledat lékaře a nechat si otestovat hladinu železa v krvi.

Jaké jsou rizikové skupiny?

  • striktní vegetariáni
  • ženy, které dlouhodobě drží nevyváženou dietu
  • ženy, které trpí velmi silnou menstruací

Jaké jsou přirozené zdroje železa?

  • maso (nejvíce hovězí a vepřové)
  • játra (hlavně vepřová)
  • pšeničné klíčky
  • vlašské ořechy
  • ovesné vločky
  • luštěniny
  • slunečnicová a sezamová semínka

Dobrou zprávou je, že ke zvýšení hladiny železa většinou postačí drobnější stravovací změny, například vyšší konzumace červeného masa. Ořechy jsou pro náš organismus velmi důležité a měli bychom si dopřát hrst denně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?