Co se stane s vaším tělem, když přestanete cvičit? Podívejte, co všechno se změní

 Zdraví 
24. února 2018 10:52 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Víte, který orgán pocítí změnu nejdříve? Shutterstock
Asi to zná každý. Po dlouhodobém aktivním pohybu přijde najednou lenivé období a nám se jednoduše přestane chtít. Cvičení, které jsme ještě před pár dny ještě milovali, je nám najednou na obtíž.

V jiném případě nás možná přepadla choroba a po dvoutýdenní odmlce se nám do tréninkového režimu vrací jen velmi těžko. Zamysleli jste se někdy nad tím, co se stane s naším dosud vitálním organismem, když přestaneme cvičit?

Tvrdá dřina je ve chvilce pryč

Pokud si myslíte, že po ročním neustálém pohybu, cvičení a nejrůznějších sportovních aktivitách budete fit ještě dlouho po zahájení pauzy, mýlíte se. Odborníci tvrdí, že vaše kondička, kterou jste tak dlouho nabývali a potili jste pro ni krev, ve většině případů odejde již po dvou týdnech. Trápí vás úbytek svalové hmoty? Čtěte víc.

Orgán, který změnu k negativnímu pocítí první, je váš mozek, a to už do deseti dní. Vědci ještě nezjistili, jak přesně náhlý výpadek kondičních aktivit mozek ovlivňuje, ale domnívají se, že z dlouhodobějšího hlediska může mít  náhlé ukončení cvičení negativní následky na naši paměť.

Rozlučte se s kondičkou

Jako další dáte sbohem své kondici, na které jste tvrdě dlouhou dobu pracovali. Už po 14 dnech můžete cítit, že třeba schody nevyběhnete tak snadno, jako před dvěma týdny. Souvisí to se snižováním VO2max, což je v podstatě indikátor aerobní vytrvalosti. Po dvou týdnech se může snížit až o více než 11 procent. Neuvěřitelné, co s vaším tělem nadělá pár kroků denně. Podívejte, co všechno se změní.

Odejde síla

Člověk, který přestane cvičit, se může připravit na to, že u něj postupně dojde ke ztrátě síly. I když bude odcházet mnohem pomaleji než například vytrvalost, může se tak stát už po čtyřech týdnech.

Svaly nahradí tuk

Poslední následek je ten nejméně žádaný. Ztrácí se svaly a postupně je začne nahrazovat tuková tkáň. Asi po šesti týdnech to poznáte na váze a pohled do zrcadla vás vyděsí. Zjistíte, že problémové partie opět začínají nabývat na objemu a vaše oblečení se najednou, takřka ze dne na den, "srazilo" o několik čísel.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008